Télen-nyáron faházban – lehetséges?

Ablakfelújítás – Télen-nyáron faházban – lehetséges?

A szerszámos kamráktól a lakóépületekig sokféle szabadtéri faépítmény létezik. A közhiedelem úgy tartja, hogy a faházak nem időtállók, valamint rossz a hőszigetelésük, ezért csak nyáron lakhatók. Azt mindenki elismeri ugyanakkor, hogy ezek az épületek díszesek: környezetükbe jól illeszkednek, belső terük pedig igény esetén rusztikusan kialakítható, hangulatos.

A faházak előnyei

A természetes alapanyagok használata a legtöbb esetben egészségesebb lakókörnyezetet eredményez. Így van ez a fával is, legyen szó akár könnyűszerkezetes faházakról, akár gerendaházakról.

A fából készült épületek olcsóbbak, mint a betonból, téglából építettek. Akár az építési költség negyedrészét is megspórolhatjuk velük.

Gyorsabban felépíthetők. Szerkezettől függően egy faház 2–10 hónap alatt készül el, míg más építőanyag felhasználása esetén akár 1–2 évet is várhatunk a kulcsátadásra. A könnyűszerkezetes házak 2–5 hónap alatt felépíthetők, a gerendaházak építési ideje valamivel hosszabb: 6–10 hónap. Nagy előny ebből a szempontból, hogy a fa épületek télen, fagyos időben is összeállíthatók.

A faházak időtállók. Égésgátlóval, gomba- és rovarölő szerekkel kezelhető a felhasznált faanyag, így akár több száz évig is lakható maradhat egy gerendaház.

 A szerszámos kamrák hőszigetelésére a tulajdonosok valóban nem fektetnek hangsúlyt, a lakóépületek többsége azonban jól szigetelt, téliesített. Megfelelő fal és tetőszigetelés esetén hőszigetelő képességük kiváló. A téli fűtésen és a nyári hűtésen egyaránt spórolhatunk.

Milyen legyen?

A nagyobb alapterületű faépületek fajlagos építési költsége alacsonyabb, mint a kisebb faházaké. Érdemesebb tehát egy nagy épületet több részre osztani, mint több kisebbet építtetni. A szigetelés szükségességét a felhasználás módja határozza meg. Egy garázs vagy egy nyaraló esetén elmaradhat. Utóbbit például általában csak nyáron használjuk, amikor nincs akkora jelentősége a szigetelésnek. Ha lakóházat építtetünk fából, gyakorlatilag elengedhetetlen a téliesítés.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.