Télen tényleg tűrni kell a bajokat?

Ablakfelújítás – Télen tényleg tűrni kell a bajokat?

Tényleg téli álmot alszanak otthonaink, és el kell tűrnünk a magas fűtésszámlát decembertől februárig? Várni kell tavaszig, ha eddig nem fogtunk bele? Sokszor hallom ezeket a kérdéseket, véleményeket úton-útfélen. Érdemes tudni, hogy télen sem áll le az élet: a mesteremberek télen sem állnak le, ha otthonuk korszerűsítéséről van szó. Az persze jogos kérdés: milyen munkákat lehet hideg időben is elvégezni, és melyeket érdemes inkább tavaszra hagyni? Beszéljünk erről!

Festés, tapétázás

A festés egyértelműen nem tartozik a télen végezhető munkák közé, ugyanis az alapozóval és a festékkel nagy mennyiségű nedvesség kerül a falra, amit kizárólag szellőztetéssel lehetne eltüntetni. Ha a megfelelő szellőztetés nem történik meg, akkor a frissen festett fal könnyedén válhat a penészgomba kedvenc otthonává a megnövekedett páratartalom miatt. A -5 fok alatt maga a festett fal sem lesz túl esztétikus, ugyanis a festék nem fedi megfelelően a kihűlt felületet.

Sokan úgy gondolják, hogy a tapétázás megengedett télen is, de sajnos tévednek. Ennél a munkánál is bőségesen megnő a fal nedvessége, ráadásul nem is tehetjük ki állandó huzatnak a frissen tapétázott falat, mert akkor nem szárad egyenletesen, és könnyen felválhat. Csukott ablakok mellett pedig nagyon nehezen fog kiszáradni a kihűlt fal, aminek idővel nem csak a tapéta láthatja kárát, de az egészségünk is.

Burkolás

A mai korszerű anyagokkal már megoldható télen is a lakás burkolása. Nagyon fontos viszont, hogy a „fagyálló ragasztó” nem azt jelenti, hogy fagyban is lehet vele dolgozni. A burkolandó felületeket, a burkolóanyagokat, valamint a segédanyagokat mindenképpen óvni kell a fagytól. Amennyiben kültéren szeretnénk hidegburkolatot lefektetni, úgy gyakorlatilag beltéri klímát kell teremtenünk hozzá – azaz sátorral, fűtéssel, a nedvesség bejutásának megakadályozásával.

Beltéri hidegburkolásnál érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőleg száraz legyen a felület, amelyre a járólap, illetve a csempe kerül. Mivel télen ritkábban tudunk szellőztetni, ezért fel kell készülnünk, hogy a hidegburkolatok alatti ragasztóanyag később fog megszáradni.

Melegburkolatok esetében mindenképpen kerüljük a ragasztást hideg időben. Itt nem feltétlenül a száradási idő a gond, hanem az ezekhez a burkolatokhoz használt ragasztóanyagok párolgása. Ha a szellőztetés nem folyamatos, súlyos légzőszervi károsodás is lehet a következménye. Minden burkolatnál fontos, hogy felhasználás előtt tároljuk néhány óráig abban a helyiségben, ahová kerülni fog, hogy alkalmazkodjon az anyag a hőmérséklethez.

Hőszigetelés, ablakfelújítás

A hőszigetelés azért is jó, hogy szóba jön itt, mert az év ezen időszakában döbbennek rá nagyon sokan, hogy a kevesebb energiafogyasztás érdekében megérné beruházni. A hőszigetelést úgy érdemes elvégezni, ha az épület teljes határoló szerkezetét korszerűsítjük, abba a nyílászárók is beletartoznak. Az új ablak beépítése bontás nélkül maximum egy óra alatt készen van, ezért télen is el lehet végezni, nem jelent semmi gondot. A redőnyök felszerelése télen sem ütközik komolyabb akadályba, és így akár 15 százalék energiát is spórolhatunk. Ha kifejezetten hőszigetelt redőnyt vásárolunk, azzal még nagyobb megtakarítást tudunk elérni.

Épületgépészeti munkák

Általában az épületgépészeti munkálatokat is az enyhébb időszakra szokták hagyni, de kellő körültekintéssel néhány feladat elvégezhető télen is. Ha a munka faláttöréssel vagy véséssel, falvágással jár, akkor inkább tekintsünk el tőle egyelőre. Azonban a belső szerelvényezést minden további nélkül megejthetjük, például a konnektorok, lámpatestek, kapcsolók, szaniterek bekötését. Ha már ki van alakítva az elektromos vezetékcsatorna rendszer, akkor a vezetékek behúzása is megoldható.

Ha további információkra van szüksége, nézzen körül facebookos oldalamon is!