Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? I.

Ablakfelújítás –Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? I.

A szigorodó szabályozásoknak való megfelelést, a környezetvédelmi célok betartását és a jelenlegi lakásállomány megújulásának ösztönzését is szolgálják az energetikai minősítések, arról nem is beszélve, hogy a tulajdonosoknak, vásárlóknak is egy jó kiindulópont lehet a havi rezsiköltségek előzetes megbecslésére. De vajon mit jelentenek az egyes minősítések, mekkora Magyarországon a korszerű lakásállomány és mennyit spórolhatunk a fűtésszámlán, ha felújítjuk a lakásunkat? Cikksorozatban járjuk a témát körül.

Összesen 155 ezer hiteles energetikai tanúsítványt állítottak ki a lakó- és szállásjellegű ingatlanokra Magyarországon egy év alatt, ami egyben az új lakásátadások, az eladások és hivatalos bérbeadások számát is nagyságrendileg lefedi. 2013. január 1-től ugyanis kötelező minden ilyen tranzakciónál az ingatlanról energetikai tanúsítványt készíttetni, melyet a tanúsító szakember az azonosítást és regisztrációt követően az e-tanúsítás nyilvántartásba tölt fel és ott hitelesít.

Mikor kell energetikai tanúsítványt készíteni?

Három olyan tranzakció is van, melyek során kötelező a tanúsítvány elkészíttetése, amennyiben korábban nem rendelkezett ezzel az épület: új épület építése, meglévő épület ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása során. A hitelesítések becsült száma közel ugyanakkora, mint a tavalyi adásvételeké (előzetes adatok alapján 150 ezer), így felmerülhet a kérdés, hogy vajon valóban csupán 5 ezer bérleti szerződést kötöttek-e hivatalosan az egész országban. A válasz természetesen az, hogy nem, vannak ugyanis kivételek a minősítési kötelezettségekben.

Egy energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes, ha e határidőn belül újabb tulajdon-átruházásra, bérbeadásra kerül sor, akkor fő szabály szerint nem kell új tanúsítványt készíteni. Azonban ha a tanúsítvány hatálya alatt az épületre irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, ha eladás vagy bérbeadás történik. A tanúsítvány elkészítésének elmaradásához a jogszabály nem fűz sem hátrányt, sem szankciót.

Fentiek alapján látható, hogy az energetikai tanúsítványok számának éves tranzakciószámhoz viszonyított alacsonyabb értékét okozhatja, hogy az adásvételek tárgyát képező ingatlanok

  • egy része a kivételek közé tartozik,
  • egy részének forgási sebessége gyorsabb, mint az energetikai tanúsítványok érvényességi ideje (vagyis 10 éven belül akár többször is gazdát cserél)
  • egy részére korábban már készült tanúsítvány (valamilyen okból, ami nem adásvétel)
  • egy részénél nem készül el az energetikai tanúsítvány.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. Olvassa el cikkünk második részét erre a linkre kattintva!