Tényleg lehet átlátszó a fa?

Ablakfelújítás – Tényleg lehet átlátszó a fa?

Sorra jelentek meg 2016-ban cikkek az átlátszó fával kapcsolatban. Többször olvashattuk, hogy egy ez olyan mértékű felfedezésről, mely alapjaiban rengetheti meg az építőipart. Valóban így van ez?

A fát évezredek óta alkalmazzuk, így gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol ne találnánk meg. Felhasználása nagyon széleskörű: alkalmazzuk az építőiparban, járművekben, mindennapi eszközeinkben vagy például a papírgyártás területén. 

Emellett különleges szerkezete az anyagfejlesztés területén is fontos ötletgazda volt. Elterjedésének legfontosabb okai között van nagy mennyiségben való előfordulása, megújuló képessége, könnyű megmunkálhatósága és viszonylagosan jó mechanikai tulajdonsága. Negatívuma lehet, hogy a természet változatosságából eredően egyes tulajdonságok még ugyanazon fán belül is széles skálán mozoghatnak.

Az átlátszó fa

A fa sejtjeinek sejtfalát felépítő összetevők közül a fa barna színét az úgynevezett lignin aromás szerkezete adja, így ennek eltávolításával a visszamaradó cellulóz szálak már áttetszők lehetnek. Az átlátszó fa előállítását legelőször Liangbing Hu és csapata végezte a Marylandi Egyetemen. A kutatás során 50mm*50mm*3mm-es mintákat vágtak ki. 

A lignin kivonása után a színének elhalványítása érdekében a papíriparban gyakran alkalmazott fehérítési eljárást (bleaching) használták, melynek során hidrogén-peroxiddal eloxidálják a mintában található színanyagokat. 

A kapott termék, mely gyakorlatilag rendezett cellulóz szálakból áll, mechanikailag igen gyenge. Ennek kiküszöbölése érdekében vákuum alkalmazásával a rendszert epoxigyantában rögzítették, ezzel megalkotva az átlátszó fát.

Azért vannak gondok

Az átlátszó fával kapcsolatban néhány alapvető gond viszont felvetődik. Például a legfontosabb, az előállítás ipari megvalósíthatósága. De kérdéses az eljárás gazdaságossága, illetőleg a termék tényleges felhasználhatósága is.

Látható tehát, hogy az átlátszó fa előállítási módszere több tíz évre visszanyúló, már bejáratott ipari folyamatok összefésülése, viszont az eredmények egyelőre korántsem elegendőek ahhoz, hogy alapjaiban rengessék meg vele az építőipart.

Ha további információra van szüksége az ablakfelújítással kapcsolatban, facebookos oldalunkat is érdemes megnéznie.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...