Tényleg minden négyzetmétert ki kell fűteni?

Ablakfelújítás – Tényleg minden négyzetmétert ki kell fűteni?

Lehet, érdemes akár már ezen a télen spórolni a fűtéssel? Hogyan nem kerül ez sok pénzbe, van olyan módszer, ami csak egy kis odafigyelést igényel a lakáson belül? 

Sokunkban felmerülnek ezek a kérdések mostanában. Hiszen eddig azt tapasztalhattuk, hogy olcsó volt a gáz, ezért akár egy teljes lakást kifűteni sem volt problémás. Hozzászoktunk ahhoz, hogy olyan helyiségeket is ki lehet fűteni, ahol nem tartózkodik, vagy részben tartózkodik az ember. Néha elég volna csak néhány évtizedet visszagondolni, hogy annó a nagyszüleink sem fűtöttek bizonyos helyiségeket, például a tisztaszobát, hogy kevesebb legyen a fűtésszámlájuk. Ez persze nem egy komfortos gondolkodás, de még lehet, hogy ezzel is kell számolni a következő években.

Nem fagyoskodni, de spórolni

Kis odafigyeléssel máshogyan is lehet a fűtésszámlát csökkenteni, anélkül, hogy fagyoskodnánk. Ha például a fűtésrendszert úgy alakították ki, hogy több része szakaszolták a fűtést, azaz egy lakáson belül több termosztát van elhelyezve – akár szobánként is. Ennek segítségével ahol éppen tartózkodunk, ott tudunk magasabb hőfokot tartani. S ahol nem annyira tartózkodunk, ott hűvösebb hőmérsékletet lehet állítani.

Ha egy helyiség jól záródó ajtóval van ellátva, akkor azokat érdemes lehet becsukni. Ha pedig nincsen ilyen ajtónk, akkor egy vastag függönnyel elhúzva szintén le lehet úgy szakaszolni, hogy a komfortérzetünk se sérüljön, viszont a ház olyan helyiségei nem lesznek fűtve, ami nem annyira fontos. 

Fontosak a nyílászárók

Esténként és éjszakára egyébként érdemes lehúzni a redőnyöket, becsukni a spalettákat és behúzni a függönyöket – ez plusz hőszigetelést jelent.

Az ajtók, ablakok szigetelésének ellenőrzése is nagyon hasznos lehet ilyenkor. A megfelelő üvegminőség, a szigetelés mellett arra is érdemes figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között. Ezeket is ki kell küszöbölni. A nyílászárók jó szigetelése egyébként nem csak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Fa ablakokkal, becsületes munkával azt is megakadályozzuk, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.

A penészképződés veszélye egyébként akkor is fennáll, ha rosszul szellőztetünk. Sokan hiszik, hogy hidegben a levegő frissen tartásának titka, ha folyamatosan billenőn hagyjuk az ablakot. Valójában ez szellőztetés szempontjából nagyon keveset jelent, viszont az ablak közelében lévő belső falfelületek lehűlnek, és a rájuk csapódó pára miatt itt is könnyebben képződik penész. Ehelyett sokkal célra vezetőbb letekert fűtés mellett lökésszerűen, tágra nyitott ablakokkal, rövid szakaszokban, de annál intenzívebben szellőztetni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.