Természetes építőanyagok az egészséges otthonokért

Ablakfelújítás – Természetes építőanyagok az egészséges otthonokért

Az építőanyagok helyes vagy helytelen megválasztása jelentős hatással van a belső lakóklímára és a komfortérzetünkre. Ahol lehetséges, ott alkalmazzunk természetes építőanyagokat annak érdekében, hogy otthonunk élhető és mindig kellemes légkörű legyen.

Élet a számokon túl

Az épületeink modernizálásánál manapság szinte csak az energia-megtakarítás mértéke kerül meghatározása, egészségünkre gyakorolt hatása már nem, és az építésökológia sajnos szinte teljesen háttérbe szorult. Pedig manapság már szinte minden alkalmazási területre találunk egészséges alternatívát. Természetes építőanyagokkal szintén lehet - akár régi épületeket is - energetikailag felújítani, úgy, hogy közben az épület egyediségét és szépségét is megőrizzük. A gondosan felújított épület így már tökéletesen megfelel a mostani elvárásoknak és a károsanyag-terhelés is minimalizálásra kerül.

Rossz lakóklíma

A mesterségesen előállított építőanyagok nagyszámú elterjedése az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, és ezzel együtt az eddig ismeretlen betegségek száma is. Súlyos egészségkárosító hatása lehet a következő anyagoknak pl.: azbeszt, formaldehid és különböző a favédőszerek. Időközben számos országban már súlyos egészségkárosító osztályba sorolták ezeket az anyagokat. 

Legfőképpen a festékekre és lakkokra kell odafigyelnünk, melyek allergiát okozó műgyantát és más egyéb kémiai oldószereket tartalmaznak. A természetes gyanta alapú lakkok, természetes vakolatok (vályogvakolat, agyagvakolat, mészvakolat), természetes festékek (ásványi alapú) valamennyivel drágábbak ugyan, de pozitív élettani hatásuk révén többszörösen megtérül majd a némi többlet ráfordítás. 

Van más megoldás

Különösen ajánlott a kényes helyeken, gyermekszoba, hálószobáink ezen anyagok alkalmazása. A padló burkolására is számos egészséges megoldás áll rendelkezésünkre: fa, parafa, melyek egészségünkre nem károsak.

Hőszigetelésként a külső falakhoz túlnyomórészt mesterséges, az ipari termelés melléktermékei kerülnek beépítésre (polisztirol, kőzetgyapot), melyeknek egészségünkre gyakorolt hatása erősen vitatott. Épületbiológiai szempontból elfogadott és ajánlott hőszigetelő anyagok: nád, kender, farost, cellulóz, gyapjú stb. Ezen anyagok kiválóan szigetelnek, rendkívül jó a hőtároló-kapacitásuk – nyári hőség elleni védelemnél fontos -, és még környezetünket is óvják a jövő nemzedék számára. 

Elgondolkoztató, hogy vajon a jövőben, amikor az a sok ezer négyzetméter polisztirol, és a sok műanyag lekerül a házak faláról, mennyire terheli majd a környezetünket, és mit kezdünk majd a sok hulladékkal?

Ha további információra van szüksége, látogasson el facebookos oldalunkra.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...