Tippek arra, hogyan rendszerezzük dolgainkat költözéskor II.

Ablakfelújítás –  Tippek arra, hogyan rendszerezzük dolgainkat költözéskor II.

Jól átgondolt és szervezett pakolással nemcsak a tárgyaink épségét és a költözést könnyíthetjük meg, hanem a kipakolásánál is hálásak leszünk majd magunknak.

1. Törékeny eszközök csomagolása

A lámpákat, porcelán edényeket, elektronikai eszközöket gondosan csomagoljuk be. A törékeny tárgyakat tekerjük buborékfóliába, de az is fontos, hogy ne mozogjon, ütődjön a dobozban a törékeny tárgy. Ehhez szerezzünk térkitöltő anyagot: gyűrt papírt, biológiailag lebomló térkitöltő habot, hungarocellt, fagyapotot, légpárnácskákat. Mivel a költözés során nem feltétlenül számít a csomagolás esztétikai szempontja, a térkitöltést akár rongyokkal, hullámpapír-darabokkal is megoldhatjuk. A konyhai felszereléseket (tányérokat, poharakat, étkészleteket, teás-kávés készleteket) szigorúan újságpapírba csomagolva pakoljuk be a dobozokba. Minden kirakott sor közé helyezzünk egy hullámpapír réteget, ami megadja a merevítést, és a rezgést csillapítja. Az érzékeny csomagokon mindenképp tüntessük fel (akár a doboz több oldalán!), hogy törékeny áruról van szó, így a pakolást végzők tudni fogják, hogy körültekintően kell eljárni az adott dobozzal. (Pl. nem szabad rápakolni másik dobozt.)

2. Ne terheljük túl a dobozokat, zsákokat!

Pakoljunk észszerűen, nem kell minden helyet kitölteni. Ez különösen a könyvek esetében igaz. Nem tűnnek nehéz rakománynak, pedig egy ha rendesen megpakolunk egy költöztető dobozt könyvekkel, könnyen elérheti a csomag súlya az 50-60 kilogrammot. Kíméljük a költöztetők derekát és csak félig pakoljuk meg könyvekkel ezeket a tárolóeszközöket. Ugyanígy járjunk el a zsákokkal, nem az a cél, hogy minden üres helyet betöltsünk, hanem az, hogy egyszerűen, sérülésmentesen és praktikusan lehessen megoldani a szállítást.

3. Válasszunk környezetkímélő anyagot a csomagoláshoz!

A költöztetés során rengeteg csomagolóanyagot használunk el. Igyekezzünk olyan dobozokba pakolni, amelyeket környezetbarát módon állítottak elő, szerezzünk környezetbarát ragasztószalagot, a zsákokat, dobozokat a költöztetés végeztével ne dobjuk ki, hanem pakoljuk el vagy adjuk tovább.

A praktikus rendszerezéshez hozzátartozik a bútorok előkészítése is. Szedjük ki a bútorokból a fiókokat, rögzítsük az ajtókat, hogy szállítás közben ne mozduljanak el, ne nyíljanak ki. Szereljük szét azokat a bútorokat, amelyeket nehéz egyben elszállítani. A szétszerelés során figyeljünk arra, hogy a csavarokat, alátéteket, csavar anyákat külön elcsomagoljuk és akár a bútor belsejéhez rögzítsük egy kis nejlonzacskóban, sőt, érdemes fotót készíteni a szétszerelésről, így egyszerűbb lesz az összeszerelés folyamata. Jelezzük szomszédainknak, hogy költözni fogunk, így ők is megértőbbek lesznek, amiért egy időre lefoglaljuk a ház liftkapacitását. A lakásunkhoz minél közelebb foglaljunk parkolóhelyet a költöztető teherautónak, furgonnak, így gyorsabb és olcsóbb lesz a költöztetés folyamata.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.