Tippek az alacsonyabb fűtésszámla érdekében

Ablakfelújítás – Tippek az alacsonyabb fűtésszámla érdekében

Előre félnek sokan a téltől, és a sárga csekkektől, amelyek felborítják a család költségvetését. A következőkben néhány olyan egyszerű, könnyen betartható tippet osztok meg, amelyek még azoknak is jól jönnek, akik előrelátóan már felújították ablakaikat.

A legfontosabb tanács, hogy sose fűtsük túl a lakást! A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének megfelelő szabályozásával nagyon sok energiát lehet megtakarítani.

Fontos, hogy a lakás helyiségeit a tényleges használat idejére fűtsük fel a megfelelő hőfokra. Ezt a célt a fűtési rendszert vezérlő termosztátok, illetve a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el. Ismert adat, hogy 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5–6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. Érdemesebb felvenni otthon is egy meleg pulóvert, és csak ez után nyúljunk a hőfok-szabályzó után. Ha a megszokott 24 fokról 20 fokra szállítjuk le a hőmérsékletet, ezzel akár 24%-kal is csökkenhet a fogyasztásunk.

A legtöbbünknek a nappaliban 20 fok, a gyerekszobában 22 fok is elég lehet, a hálószobában viszont még kevesebb, 18 fok is kényelmes. Itt nappal nemigen tartózkodunk, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincsen meleg. A konyhában is elegendő a 16-18 fok is. Az itt üzemelő berendezések egyébként is növelik a hőmérsékletet, és a páratartalom miatt magasabbnak érezzük a helyiség hőfokát. A fürdőszobában 22 fok fürdés idején a megfelelő hőmérséklet, nap közben pedig lejjebb csavarhatjuk a fűtőtest szabályozását. Ha napközben hosszabb időre nem vagyunk otthon, célszerű 3–5 °C-kal alacsonyabbra állítani a termosztátot.

Hagyjuk dolgozni a meleget!

Fontos, hogy ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a réseken a meleg. Kisebb lakásban az is célravezető, ha nappal nyitott belső ajtók mellett fűtünk, ezzel biztosítva a lakás átlagos hőmérsékletét. Nagy lakásokban pedig érdemes a nem fűtött részeket elzárni.

Egyenletes meleg, gyors szellőzés

Általában nem érdemes nagyon szakaszossá tenni egy lakás fűtését azzal, hogy hagyjuk nagyon lehűlni, majd újra felfűtjük. A felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Különösen akkor érdemes szinten tartani, ha a házunk szigetelése megoldott, és nem sok a hőveszteség.

Az alacsonyabb hőmérséklet melegebbnek tűnik, ha eléggé párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is. A szobanövények is párásítanak a lakásban.

Szellőztessünk rendszeresen a fűtési szezon alatt is. Ennek legjobb módja az, ha naponta kétszer 3–5 percre szélesre tárjuk az ablakot, hogy az egész lakás levegője kicserélődjék, de a falak, tárgyak még nem hűlnek le. Ez a módszer sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozik a meleg. A szellőztetés alatt természetesen állítsuk le a fűtést.

Segíti a spórolásunkat, ha a szolgáltatóknak bejelentjük az óraállásokat, vagyis a fogyasztásunk után fizetünk, nem pedig átalányban. Ilyen módon hónapról-hónapra látjuk spórolásunk eredményét, és megkíméljük magunkat a lelombozó elszámoló-számláktól.

Ha további tippekre kíváncsi, nézze meg facebookos oldalam.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...