Tippek a nyugodt és jogszerű renováláshoz I.

Ablakfelújítás – Tippek a nyugodt és jogszerű renováláshoz I.

Még most sem teljesen késő, hogy belefogjon otthona felújításába. De mihez kell például építési engedély? Mit tehet akkor, ha ne adj isten egy kivitelező nem jól dolgozik? Válaszok a cikksorozatban.

A fűtési időszak kezdete sokszor arra is ráébreszti a lakástulajdonosokat, hogy bizony itt az ideje egy felújításnak. Sokan nem elégednek meg ennyivel, még többeket fűt a vágy, hogy kicsit rendbe szedjék a lakásukat. Ilyenkor nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mit lehet korlátozás nélkül, és mi az, amihez már hatósági engedély kell. És persze a megfelelő vállalkozó kiválasztásánál is résen kell lenni.

Senkit ne tántorítson el a nagyszabású átalakítástól a tény, de alapvetően abban az esetben, ha az épület tartószerkezetéhez is hozzányúlunk, már építésiengedély-köteles lehet az átalakítás. Hiába tűnik roppant kényelmesnek, hogy csak átvágjuk a háló és a fürdőszoba közti mintegy hatvan centi vastagságú főfalat, ez bizony nem is olyan kis falat. A munkálatokat megelőzően ne sajnáljuk azt a néhány tízezer forintot a statikus véleményére.

Szigetelhet, festhet, klímát szerelhet 

A jelenleg hatályos jogszabály sokkal engedékenyebb lett, mint elődje, de még mindig építésiengedély-köteles tevékenységnek minősül, ha az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit változtatja meg, alakítja át, bontja el, cseréli ki vagy erősíti meg. Nem kell viszont engedély az utólagos hőszigeteléshez, a nem műemlék épületekben a homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintő – cseréjéhez, a homlokzatfelület átszínezéséhez, valamint az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építéséhez és szellőző, klímaberendezés építéséhez. Természetesen akkor, ha ezek az utóbbiak nem érintik az épület tartószerkezetét. 

Szerencsére a lakáson belüli ügyködésekbe sem szól bele a hatóság, így a szobák átalakításához vagy rendeltetésének megváltoztatásához nem kell engedély.

Hogyan történik mindez?

Maga az engedélyezési eljárás egy elektronikus rendszeren keresztül történik, függetlenül attól, hogy az ügyfél elektronikusan vagy papíralapon nyújtja be a kérelmét, ami jelentősen megkönnyíti a procedúrát. (Az illetékes építésügyi hatóságot pedig itt találhatjuk meg: e-epites.hu)

Akkor sincs azonban komoly gond, ha nem volt elég körültekintő és engedély nélkül végezte az egyébként ahhoz kötött építési tevékenységet. Ilyenkor mód van fennmaradási engedély kérésére, amit meg is ad a hatóság, ha megfelel az átalakítás a jogszabályoknak.

Sajnos az ilyen jellegű kihágások nem évülnek gyorsan el, ugyanis az építkezés befejezésétől számított tíz éven belül eljárást indíthat az építésfelügyeleti hatóság és elrendelheti a szabályossá tételt. 

Ha a szabálytalanságot az építtető nem szünteti meg, még bírsággal is sújtható.

Ha további információra van szüksége, a cikk második részét itt találja. De érdemes szétnéznie facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...