Tippek a nyugodt és jogszerű renováláshoz II.

Ablakfelújítás – Tippek a nyugodt és jogszerű renováláshoz II.

Még most sem teljesen késő, hogy belefogjon otthona felújításába. De mit tehet akkor, ha ne adj isten egy kivitelező nem jól dolgozik? Válaszaink a cikksorozatban. Az első részt, amely az engedélyekkel foglalkozik, itt találja meg.

Kössön szerződést a kivitelezővel!

Hiába van meg az engedély, ha nem a barátainkkal kalákában végezzük a munkát, akkor még a megfelelő vállalkozó kiválasztása miatt is fájhat a fejünk. Budapesten megérheti inkább távolabbi megyékből verbuválni szakembert, hiszen sok esetben még az ő szállás- és utazási költségeikkel is kedvezőbben kijövünk, mintha helyi munkásokat alkalmaznánk.

Sokszor csak szóbeli megállapodás jön létre a felek között, de a legtöbb esetben különösen lényeges, hogy a szerződés végül írásban is megtörténjen, hiszen többnyire nem is ismerjük a vállalkozót, annak munkamorálját, teljesítését, és egy írásbeli paktumot sokkal könnyebb a későbbiekben számon kérni, mint a félreérthető szóbeli megegyezést. Egy komoly cég sosem ijed meg attól, hogy legyen szerződés, viszont sok kóklert elriaszthat egy ilyen kérés.

A vállalkozási szerződésekből származó vitás ügyekkel vaskos könyveket lehetne teleírni. Ezért fontos körültekintően megfogalmazni a szerződést. A legsarkalatosabb pontok – többek között –, hogy mit tartalmaz a vállalkozási díj, hogyan kell eljárni, ha pótmunka szükségessége merül fel, ugyanis nem mindegy, hogy ezt utólag csapja hozzá a vállalkozó, vagy szólt esetleg előre róla. A határidők betartására kötbérrel kényszeríthető a kivitelező, hiszen ilyenkor minden egyes késedelmes nappal csökken a díjazása is.

Érdemes arra is kitérni, hogy ha esetlegesen a nem megfelelő építési munka miatt a tulajdonost bírsággal sújtják, az a vállalkozóra áthárítható legyen. Nem szabad megfeledkezni a szavatossági jogokról sem, az általa elvégzett munkára a vállalkozónak garanciát kell vállalnia, és ha valami probléma merül fel, szükség esetén kijavítani, kicserélni a beépített anyagokat.

Apropó, beépítés: sok esetben előfordult, hogy a tulajdonossal drágán beszereztetett anyagokat nem építették be, hanem silányabb termékkel helyettesítették, ezért szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell a munkát, hogy az valóban az elvárásainknak megfelelően folyik-e.

Ajtó-ablak helyzet

A többi között ez a legköltséghatékonyabb felújítás, vagyis a legkevésbé terheli meg a büdzsénket, de az egyik legnagyobb energiamegtakarítást eredményezi. A legtöbb esetben a hagyományos faablakok hézagainak profi szigetelése, az ablaküvegek hőszigetelő üvegre cserélése ugyanolyan hatékony, mint egy komplett ablakcsere. Jellemzően a nyílászárók felújításának ára egy komolyabb épületfelújítás áraihoz képest elenyésző, mégis nagyon sokat lehet vele nyerni.

Cikkünk első részét itt találja. Ha további információra van szüksége az ablakfelújításról, érdemes szétnéznie facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...