Tisztul az idő, itt az ideje átnéznie az ablakokat

Ablakfelújítás –Tisztul az idő, itt az ideje átnéznie az ablakokat

Különösen a régebbi nyílászárókra igaz, hogy a téli időjárás alaposan próbára teszi ezeket. Amikor közeledik a jó idő, érdemes időt fordítani a karbantartásukra, hiszen így megnövelhető az élettartamuk. Összeszedtem néhány tippet, amely jól jöhet tavaszi nagytakarítás idején.

A karbantartás menete

A régebbi típusú, külső és belső szárnnyal szerelt nyílászárók karbantartását az alapos tisztítással kezdjük. A modern gyártású ablakokat tökéletesen impregnálják és felületkezelik a gyártás során, ezért szappanos vízzel bátran tisztíthatja a felületeket. A régi fa ablakoknak sem kell persze piszkosnak maradniuk, ezekről langyos vízbe mártott nedves ruhával töröljük le az egész télen rárakódott port és koszt.

A festés hibáinak javítása

Idősebb, elöregedett ablakon takarítás közben látni fogjuk a megsérült, pergésnek indult festéket.  Ezt a meglazult festéket le kell csiszolni és ki kell javítani. Ha nem akar ebbe belefogni, bátran hívjon mestert, hiszen lehet, hogy nem csak a festéssel van gond.

Amennyiben nem tudjuk, milyen festékkel van festve ablakunk, akkor vizes alapú festéket kell használni, mert az nem oldja fel a régi festést. A festés hibáinak kijavítás rendkívül fontos, mert a nap UV sugarai nagyobb kárt tesznek a fában, mint a víz.

A vasalatok

A régebbi nyílászárók általában még nem rozsdamentes vasalatokkal vannak felszerelve. A csapadék és pára a rozsdásodás melegágya.

Ezt a gondot a háztartásban található szinte bármilyen olajjal orvosolhatjuk, ez lehet műszerolaj, motorolaj, de semmiképpen sem az étkezési napraforgó olaj. Csepegtessünk néhány cseppet a zárba, a pántokra, majd mozgassuk meg őket. Ezt addig ismételjük, míg teljesen akadásmentesen nem működnek. Ha ez nem segít, szintén érdemes mesterhez fordulni, hiszen csak így lesz tökéletesen jól záródó az ablakunk. Az azért ne gondoljuk, hogy ha nehezen lehet becsukni az ablakot, vagy elfordítani a kilincset, akkor máris cserélni kell az egész nyílászárót. Hiszen nem kell.

Jöhet az üvegtisztítás

Ablakot pucolni mindenki tud, de nem árt néhány szempontot azért megismételni. Nem szabad például szilikon tartartalmú tisztítószereket alkalmazni. Kerülendők a különböző vegyi tisztítószerek is. Figyeljünk arra, hogy a szennyeződés eltávolítása előtt a felület legyen nedves. Apró jótanács, hogy vegyük le ablakpucolás előtt az ékszereket, mert azokkal meg tudjuk karcolni a felületet.

Ezzel be is fejeztük a tavaszi karbantartást. Érdemes szem előtt tartani, hogy sok ablaktípusnál a garancia feltétele a megfelelő karbantartás.

Ha további, ablakkal kapcsolatos tippre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...