Tolható, emelhető ablakok

Ablakfelújítás – tolható, emelhető ablakok

A toló- és emelőablakokat összefoglalóan amerikai ablakként emlegetik a mesterek, mert elsősorban az angolszász világban elterjedtek, ott hagyományosak. Ez az ablaktípus is lehet szép, emellett pedig praktikus, mert rengeteg helyet lehet vele a szobában megtakarítani. Használata során csak annyi területet foglal, amelyet az ablak felülete kitesz. Ablakkeretük azonban a legtöbb esetben olyan, mint amit a menza ételkiadó ablakain látunk: ez a szigetelés szempontjából igen hátrányos.

A tolható ablakok

Ezek az ablakok oldalirányba nyithatók és zárhatók. Tetszőlegesen megválaszthatjuk, hogy mennyire szeretnénk kinyitni az ablakot, hiszen a tolóablakok nem meghatározott pontokban állíthatók, hanem az ablaktokon belül a panelek szabadon mozognak.

A tolópaneles ablakok egyik változata, amikor a két panel közül az egyik fix és csupán a másik panel mozgatható. A két tolópaneles ablak esetében viszont egyik ablakpanel sincs rögzítve, tehát mindkettő egyformán mozgatható.

Ezek a mozgó panelek általában kiemelhetők, de legalábbis kibuktathatók, ez a tisztításnál fontos szempont. A legtöbb ilyen ablak vízelvezetővel is rendelkezik, tehát a csapadéktól nem kell tartanunk. A tolóablakokat leginkább olyan esetekben szokták javasolni, mikor az ablak magassága kisebb, mint a szélessége.

Az emelőablakoknál a különbség mindössze annyi, hogy nem vízszintesen, hanem függőlegesen történik a panel mozgatása.

Előnyösek ezek?

A két típusnak szerintem közös előnye, hogy a felszabaduló teret valóban hasznossá tehetjük. Az ablakok alatt elhelyezett bútorok tetejére is pakolhatunk anélkül, hogy ne kelljen minden ablaknyitásnál leszedni a rajtuk elhelyezett tárgyakat, melyet a befelé nyíló ablakszárnyak lesöpörnének.

A párkányokat is ugyanezen szempontok miatt jobban kihasználhatjuk, mint a hagyományosan működő ablakoknál. A toló- és emelőablakok emellett kiküszöbölik a huzat okozta ablakcsapkodást is. Mivel nincsenek külső alkatrészeik, nincs, ami elkopjon a használat során.

Van hátrányuk?

Igen: a tolóablak vasalat nagyon drága (olyan ára van, mint a komplett bukó-nyíló ablaknak). Az emelő ablak esetén még vaskosabb számlára lehet számítani.

Az Egyesült Államokből behozott emelőablakon az üvegvastagság nagyon vékony. Olyan, mint a menzákon az ételkiadó ablak. Ennek szigetelése értelemszerűen rossz. Ennek ára elérhetőbb: annyiba kerül, mint egy normál bukó-nyíló ablak. Ugyanakkor a fűtésszámlán meglátszódhat az olcsósága.

Emellett elég szkeptikus vagyok az ablak huzatszigetelésével kapcsolatban is, mert szerintem a gumitömítés is hamarabb tönkremegy a működtetés során.

A toló- és emelőpaneles ablakok – mint akármilyen más ablaktípus – készülhetnek fából, alumíniumból és többkamrás műanyag PVC-profilból is. Színek és formák tekintetében széles a választék, akár íves tolóablakot is választhatunk.

Az ablakok dekoratívabbá tehetők külső üvegosztókkal, de azok nélkül is kellemes hangulatot sugároznak, rusztikus, vidékies stílusú otthonok kiváló kiegészítői.

Ha további érdekességekre kíváncsi, érdemes a facebookos oldalamon is körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...