Új családtag érkezett. Hogyan vigyázzunk rá?

Ablakfelújítás – Új családtag érkezett. Hogyan vigyázzunk rá?

Gyermekorvos ismerősömtől tudom, hogy a magyar szakirodalom 20–21 Celsius fokot, míg a tőlünk nyugatabbra fekvő szakértők 18–19 fokot jelölnek meg optimálisnak az új családtagnak, az újszülöttünknek az alváshoz. Fejtörést okozhat, ha a szoba túl hideg – ezt okozhatja a megfelelő szigetelés hiánya, elhelyezkedési hibák, elégtelen fűtés vagy éppen a rossz nyílászárók. Azon túl, hogy a baba nincs biztonságban, így a magas fűtésszámla ellenére is fázunk, ráadásul gyakran telepszik meg penész ezekben a helyiségekben.

Rosszul szigetelt lakás

A legrosszabb talán a lehetséges okok között a szigetelés hiánya. Ez akár az oldalfalak – az épület külső fala –, akár az aljzat szintjén jelentkezik, mindenképpen meg kell oldani hosszú távon. Vannak gyors, azonnal használható, rövid távú megoldások.

Ha a külső falak hidegek, akkor ide ne toljunk semmiképpen ágyat, hiszen a hideg átsüt, és alaposan megbetegedhetnek a gyerekek! Ha erre mégis szükség lenne, akkor az ágy környékére tegyünk polisztirol táblákat, amikre rögzíthetünk falvédőt, akár tűzéssel is. Jobb, ha a falvédőt előbb egy léchez rögzítjük. és csak utána a falra, így alatta szellőzik, nem fülled be, nem penészedik és jobban takarítható.

Ha az aljzat a hibás, akkor a lábunkra süt a hideg, és ez igen kellemetlen, nem beszélve arról, hogy a baba sem kúszhat-mászhat szabadon a hideg felületen. A jelenség okai között szerepelhet földszintes lakásoknál, hogy a pince-teremgarázs mennyezete nincs szigetelve, vagy a padlózat alatt gyenge, vagy egyáltalán nincs hőszigetelés. Nyilván ilyenkor is a legjobb a hiba kijavítása, ám ha erre bármi okból nincs lehetőség, akkor ezeket lehet tenni:

Vastag szőnyeg, amelyet takarításkor fel lehet hajtani, és alul is ki lehet porszívózni! Kerülni kell a műanyag, gumi aljjal ellátott szőnyegeket, mert ezek alatt pára képződhet, így elindulhat a dohosodás, penészesedés. Válasszon inkább textil aljú, páraáteresztős szőnyeget!

A nyílászárók tatarozása

Fontos az új jövevénynek, hogy az ablakok legyenek szigeteltek, vagy szigeteljünk utólag! A dupla ablakok közé, vagy az erkélyajtó elé tegyen hidegfogó párnát, ennek számtalan mókás változata is kapható, sőt, otthon is elkészíthető. Az ablakok elé érdemes vastagabb függönyt tenni, ez lehetőleg ne lógjon se a fűtőtest elé, se fölé, hanem inkább egy kicsit mögé!

A baba szobájában mindig legyen fűtés. Érdemesebb a gyors és alapos szellőztetést választani, kerülendő, hogy órákig „résnyire” legyen nyitva az ablak!

Ha további tippek is érdeklik az ablakokkal kapcsolatban, nézzen szét a facebookos oldalamon is!