Utánpótlás-neveléssel a szakemberhiány ellen

Ablakfelújítás – Utánpótlás-neveléssel a szakemberhiány ellen

Nagyjából 4,5 hónap telik el egy szakemberrel való kapcsolatfelvétel és a munka tényleges megkezdése között egy városi lakásfelújításnál – derült ki nemrégiben egy online felmérésből. Mi ennek vajon az oka?

Az építőipari szakmákban sokak által tapasztalt szakemberhiány felmérésére 2020 februárja óta a harmadik alkalommal készült nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán országos kutatás. A legutóbbi adatfelvétel idén februárban történt. Ez alapján újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány.

Mennyit kell várni?

A felmérés szerint az országban átlagosan 133 napot kell várni egy szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában, a pandémia előtt – derül ki egy országos kutatásból, amelyet 4450 fő megkérdezésével készítettek. Legalacsonyabb a szakemberhiány Komárom-Esztergom megyében (110 nap) és Tolna megyében (114 nap). A legmagasabb Hajdú-Bihar megyében (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap). Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot; illetve villanyszerelőre, 145 napot.

Van megoldás a szakemberhiányra?

A folyamat nem új, körülbelül 20 éve kezdődött, ma viszont elmondható, hogy 100 emberből alig 20 marad a faiparban. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. A munkaerőhiány nagy gond tehát a szakmában, mi ez ellen az utánpótlás-neveléssel küzdünk, egy tanulói programmal.

Fontos emellett a hagyományos munkaerőkeresés is természetesen a számunkra, de az utánpótlás-nevelésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Cégünk együttműködésben áll a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája képzési centrummal, e partnerség okán tehát adottak a feltételek nálunk, hogy rendszeresen asztalos tanulókat tudjunk fogadni. Abban bízunk, rövidülhet így az idő, amely az első kapcsolatfelvétel és a munka elvégzése között eltelik.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.