Üveget az ablakba! De milyet?

Ablakfelújítás – Üveget az ablakba! De milyet?

Az ablakaink üvegezése talán a legfontosabb tényező vásárlás esetén: többnyire a teljes nyílászáró felületen az üveg aránya a legnagyobb. A hőszigetelt üveggyártás rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években. Visszatekintve az elmúlt 10–15 évre, elmondhatjuk, hogy három, sőt négyszer jobb hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek a ma gyártott ablakok.

Nem hőszigetelt üvegezés

A 70–80-as években épült panelházakban az úgynevezett egyesített szárnyas (Teschauer-rendszerű) ablakokat építették be. A szárnykeret két önálló szerkezetű és üvegezésű keretből áll, de ezek egymáshoz vannak csavarozva. A csavarozás nem jelent légmentes zárást az üvegek között, így a két szárny közé a hideg külső levegő egyszerűen bejut. Az ablakok Ug értéke 3,5–4,0 W/m2K.

Hőszigetelt üvegezés

Ezeket váltotta fel a hőszigetelt üveggel készülő nyílászáró. Itt már egy közös szárny van, ebben van elhelyezve a két vagy három rétegből álló üvegezés. A technológia újítás lényege az volt, hogy a távtartókkal egymáshoz illesztett üvegtáblák között légmentes zárású tér van. (Nem vákuum, hiszen a két üvegtábla között levegő vagy az újabb típusoknál gáz van, így a külső levegő nem tud bejutni az üvegtáblák közé.)

Kétrétegű üvegezés: két, egyenként 4 mm vastagságú, 16 mm-es távtartóval ellátott hőszigetelt üveg az alap kivitel, melyek között levegő van. Ezek Ug-értéke 2,8–3,0 W/m2K.

Kétrétegű üvegezés, Low-E bevonat: a következő fejlesztés, a Low-E (low emission – alacsony átbocsátó képesség) bevonat. Ez egy alacsony emissziójú lágyfém bevonat, melyet annak érdekében juttatnak az üveg felületére, hogy a hosszú hullámú infravörös tartományú sugarakat, egyszerűen fogalmazva, a hőt az épületbe visszatükrözze. A Low-E bevonat szabad szemmel nem látható! Ennek alkalmazásával a kétrétegű üvegezés hőátbocsátási értékét a felére lehet csökkenteni, vagyis az Ug érték 1,4 W/m2K.

Kétrétegű üvegezés, Low-E bevonat, argon gáz töltés: itt az üvegek közét argon gáz tölti ki. Az argonnak jobb a hőszigetelő képessége, mint a levegőnek, így ennél a szerkezetnél a hőátbocsátási érték tovább csökken: Ug érték 1,1 W/m2K. Ez utóbbi érték a mai követelményszint alsó értéke.

Háromrétegű üvegezés, Low-E bevonat, argon gáz töltés: a következő lépés a háromrétegű üveg, amely többféle távtartó mérettel (12-14-16 mm) kombinálva, valamint a Low-E bevonattal és az argon gáztöltéssel a 0,6 W/m2K értékig csökkenti a hőátbocsátási értéket.

Ha a fenti számokat megvizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy egy háromrétegű üveggel felszerelt ablak hőszigetelése ötször jobb, mint egy egyesített szárnyas ablaké. Ez meglehetősen nagy különbség, hiszen a fűtési energia veszteség több, mint 25%-a a nyílászárókon megy el!

Az üveg további szerepe

Amit még tudni kell az üvegekről, hogy a szerepük nem merül ki a hőszigetelésben. Hasonlóan fontos a hangszigetelés, a napvédelem és esztétikai funkciók, valamint a biztonság kérdése is. E tekintetben is nagyon széles a választék és az igazi kihívás, amikor ezeket igyekszünk különféle prioritás szerint alkalmazni.

A nyári erős napfény elleni védelem hasonlóan fontos, mint a hideg elleni védelem, hiszen a hűtés szintén energia befektetéssel oldható meg. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az ilyen módon működő üvegünk a téli időszakban ellenünk dolgozik, vagyis nem hagyja, napfény felmelegítse otthonunkat. Mi a jó megoldás?

Nos, ilyen esetben célszerű a nyári benapozást külső árnyékolóval megoldani és igénybe venni a téli napfény erejét. Abban az esetben, ha ezt egyéb körülmények nem engedik meg, vagy a téli napsütéses órák száma alacsony, akkor érdemes a napvédő üvegezést alkalmazni.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldamon talál megoldásokat.