Van helyes sorrend a lakásfelújítás során?

Ablakfelujitas - Van helyes sorrend a lakásfelújítás során?

Otthonunk teljes körű felújítása mindig óriási vállalkozás, melyhez bár nagyon érdemes, de voltaképpen képtelenség mindent pontosan előre megtervezni. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy van egy olyan észszerű sorrend, amit betartva megkönnyítheti a saját dolgát. Ebben a cikkben összeszedtük, szerintünk milyen sorrendben érdemes végigmenni a lakásfelújítás lépésein.

 

 1. Kezdje mindig a rombolással – ha például falakat tervez áthelyezni, esetleg csöveket, vezetékeket akarna cserélni, akkor az első lépés mindig a bontás. Mivel nagyon poros feladat, semmiképp se hagyja későbbre.
 2. Rombolás után lehet építeni – szintén az első munkálatok egyike a falazás. Ha például új válaszelemeket tervez a lakásban, mielőbb érdemes azokat felhúzni.
 3. Vezetékcsere – legyen az gáz, villany vagy víz, a falba, illetve padlóba épített hálózatokhoz hozzáférni komoly előkészítést igényel. Ennek szintén még a sor elején a helye.
 4. Ablakfelújítás vagy új ablak, ajtó – ilyenkor még mindig a ház vázánál tartunk. Ha például úgy van, hogy már nem lehet felújítani az ablakokat, így új nyílászárók beépítése a cél, ezt is minden javító-szépítő lépés előtt célszerű megtenni.
 5. Jöhet a padló – amikor már mindent lebontott, kicserélt, felhúzott, immár elkezdheti újra felépíteni otthonát. A padló ehhez az ideális kiindulópont.
 6. A falakon a sor – ha a padlóval készen van, koncentráljon a falakra: vakolás, javítás, glettelés – ilyen sorrendben.
 7. Csempézzen! – a megfelelően előkészített felületekre mehet is a csempe és a járólap.
 8. Színeket a falaknak! – ezen a ponton már túl van minden „kemény” szakmunkán, így jöhet a szépítés. Először a falak…
 9. Színeket az ablakoknak! – … majd az új nyílászárók festése. Festés előtt, ha szükséges, érdemes felületkezelni is az ablakokat. A felületkezelés és az alapozás esztétikailag javítja a faanyagokat, mindemellett növeli az élettartamukat is. Ezek az anyagok megőrzik a fa páraáteresztő képességét, táplálják a fa felületét, kiemelik a szépségét és fokozzák az anyag keménységét. A legkedveltebb természetes felületkezelő anyag még mindig a lenolaj.
 10. Parkettázzon – A laminált padló lerakása már nem jelent veszélyt a frissen mázolt falakra. Bátran időzítse ide!
 11. Szerelje fel a szerelvényeket! – Ha a radiátorok cseréje is terítéken van, mindenképp a falfestés után érdemes az újakat (óvatosan!) a helyükre tenni. Ilyenkor már a vizesblokkban már elvileg újak a vezetékek, a csempe és a járólap a helyén, a falak is frissen festettek. Jöhet tehát a vízvezetékszerelő, hogy felszerelje a csaptelepeket, bekösse a WC-t, és elvégezzen minden egyéb utolsó előtti simítást.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...