Van közöm a légszennyezéshez?

Ablakfelújítás - Van közöm a légszennyezéshez?

Ebben az évben is elindult Magyarországon a „Fűts okosan!” kampány annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és ennek káros hatásaira. A fűtési szezon kezdetével ugyanis egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása hazánkban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a PM10-es részecskék országos éves átlaga az elmúlt években jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy Magyarország levegője fűtési idényen kívül egyre tisztább. A PM10 a szakmában a szálló por 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéinek az elnevezése, a PM2,5 a 2,5 mikrométernél kisebbeké. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál károsabbak az egészségre. Mind a PM10, mind a PM2,5 részecskék mennyiségét jelentősen befolyásolják az aktuális időjárási viszonyok: október 12. és 20. között szinte az ország valamennyi mérőpontján a PM10 értéke meghaladta az egészségügyi határértéket, ennek oka kivételesen nem a fűtés, hanem a szél és csapadékmentes időjárás volt.

Különösen azokon a területeken érezhető a romlás, ahol a lakosság fát, szenet, vagy esetenként hulladékot használ fűtésre. A nem megfelelő tüzelőanyag használata jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással jár. Különösen nagy veszélyt jelent a kezelt fa égetése, ráadásul a száraz fával való tüzeléskor a fűtési költség 20-30 százaléka megtakarítható.

Nem az én hibám?

Egy idén februárban készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az emberek a legfőbb környezetvédelmi gondnak a légszennyezést tartják. Nem érzik viszont ebben a saját felelősségüket, a válaszadók kétharmada az ipart jelölte meg a szennyezettség forrásaként. Pedig fordított a helyzet, mivel 80 százalékban a lakossági fűtés okozza a PM-részecskék szennyezését a levegőben. Az ipar 5 százalékkal járul hozzá a szennyezéshez, hiszen az ipari létesítmények a környezetvédelmi hatóság engedélye mellett szigorúan szabályozott technológiával, szűrőberendezésekkel működnek. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 14 százaléka fűt hulladékkal, annak ellenére, hogy ezt tiltják a jogszabályok.

A megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint viszont hasznos és fontos az, hogy felvilágosító kampányok foglalkoznak a fűtés és a tüzelés ügyeivel, így tájékoztatva az embereket a helyes fűtési módokról és a megtakarítás lehetőségeiről.

Cégünk a megtakarítás területén tud sokat segíteni, ha érdekli, hogyan spórolhat ablakával, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...