Van tökéletes ablak?

Ablakfelújítás - Van tökéletes ablak?

Ha felújítanák vagy épp lecserélnénk elavult ablakainkat és ajtóinkat, mindenképp érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, mielőtt meghozzuk döntésünket. Bár a nyílászárók gondos kiválasztása egész évben növeli otthonunk energiahatékonyságát és biztonságát, a hideg idő közeledtével még inkább kiemelt jelentőségű, hogy az elillanó hőt minimalizáljuk.

Mire fogjuk használni?

Az első és legfontosabb a funkcionalitás, így akár szobánként lehet eltérő anyagú és kivitelű nyílászárókra szükség. A nappaliban a többrétegű fa és a műanyag ablakok egyaránt tökéletes választás lehetnek, a fürdőszobába azonban már érdemes olyat választani, amelyik jobban tűri a párás körülményeket, sőt, még a kondenzációs vizet is hatékonyan elvezeti. Más szempontok kerülnek előtérbe, ha a tetőtérbe vagy éppen a gyerekszobába választunk nyílászárót, hiszen míg előbbinél a hőtartóképesség is nagyon fontos, addig utóbbi esetében a biztonság az elsődleges.

Miből legyen?

A funkcionalitáson kívül persze az sem mindegy, milyen alapanyagú nyílászárót választunk. A fa ajtók és ablakok esztétikusabbak, mint a műanyagok, és bár kicsit drágábbak, kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, valamint rendkívül tartósak is. Érdemes tudni, hogy folyamatos odafigyelést és éves karbantartást igényelnek, hogy ne vetemedjenek el és megtartsák azokat a jó tulajdonságaikat, amelyek miatt rájuk esett a választásunk.

A műanyag nyílászárók persze igénytelenek, különösebb törődést nem igényelnek, könnyen tisztíthatók. Persze érdemes odafigyelni arra is, hogyha a műanyag mellett döntünk, akkor a kiválasztott termékek legalább ötkamrásak legyenek, keretvastagságuk pedig haladja meg a 70 millimétert háromrétegű beépített üveg mellett. Ezek az alaptulajdonságok tudják csak garantálni a nyílászárók fokozott hőszigetelő képességét.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a garancia kérdését sem, hiszen egyes gyártók csupán 2-3 év, míg mások akár 5 év jótállást is vállalnak. Ez azonban a legtöbb esetben csak akkor érvényesíthető, ha a nyílászárók karbantartási feladatai el vannak végezve. Éppen ezért az ablakok és ajtók vásárlásakor ne csak arról tájékozódjunk, milyen szavatossági idő érvényes rájuk, hanem arról is, hogy milyen feltételek mellett valósulhat meg a jótállás. Ha ezt nem tesszük meg, könnyedén előfordulhat, hogy az esetleges kárt később kénytelenek leszünk magunk viselni, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük mindezt.

Érdemes rá költeni

Ha hosszú évtizedekre kívánunk gond nélkül ablakot és ajtót választani, akkor mindig döntsünk a jó minőségű, kicsit drágább darabok mellett. Amennyiben pedig bizonytalanok lennénk, kérjünk szakembertől tanácsot.

Ha döntés előtt áll, facebookos oldalamon is talál segítséget.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...