Vannak buktatói a felújításnak?

Ablakfelújítás – Vannak buktatói a felújításnak?

Nyakunkon a lakásfelújítás: nyáron soka terveznek ablakfelújítást, festést, tapétázást, járólapozást vagy radiátorcserét. De milyen szakemberre bízzuk a munkát? Hol és hogyan érdemes mestert keresni? Milyen munkafázisokhoz kell külön engedély? Erről írunk most.

Hogyan találjunk jó szakembert?

Nagyon sok cég szórólapokon hirdeti magát, amelyeken sokszor csak egy telefonszám szerepel. Az emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy nem ellenőrzik le a hirdetőt és nem kötnek szerződést a szakemberekkel – akik sokszor számlát sem adnak. Az ellenőrzés legegyszerűbb módja, hogy a keresőbe beírjuk a cég nevét. Az adatokat megtalálva kiderül, hogy veszteséges vagy nyereséges, de az is, hogy milyen tevékenységet folytat, mennyire komoly a cég, mikor alapították stb. A legtöbb probléma abból ered, hogy a munka végén az esetleges hibák felfedezése után már hiába hívjuk vissza őket, fennáll a veszélye annak, hogy elérhetetlenekké válnak.

Fontos a megelőzés

Előfordulhat, hogy ezek a fura cégek rendelkeznek saját szerződésmintával, ám nem biztos, hogy ez a minta előnyös a megrendelőnek. Sokszor egy gyors átolvasás után hajlandóak vagyunk előleget vagy foglalót fizetni, és ha később meggondoljuk magunkat, visszalépnénk a megbízástól, már nem kapunk vissza a pénzünkből semmit. Alaposan át kell olvasni a szerződést, sőt, jogász véleményét is ki lehet kérni, ha nem vagyunk tisztában a szerződésben leírtakkal. Nagyobb beruházások esetén azért is fontos a számla és szerződés, ugyanis csak ezek birtokában lehet a kötelező jótállást érvényesíteni. A munka elvégzése után számított hat hónapon belül, ha újra jelentkezik a probléma vagy meghibásodás, a szakember köteles díjmentesen ismét elvégezni a munkát.

Hogyan álljunk neki egy lakásfelújításnak?

Nagyobb felújítások esetében, ami szerkezeti és műszaki átalakításokkal is jár, érdemes egy tapasztalt szakember segítségét kérni. Egy szakember jobban átlátja, hogy milyen anyagok szükségesek, melyik a leghatékonyabb, de anyagi szempontból sem mindegy, mit és mennyiért vásárolunk. Egy megfelelő szakember rövid időn belül a legjobb megoldást tudja kínálni, és a megrendelő dönti el, hogy igényli-e vagy sem. Egyes felújítások jogi beleegyezést is követelnek: például egy panellakásban történő nagyobb átalakítást jogilag engedélyeztetni kell, és a lakók beleegyezése is szükséges.

Ha felújításra készülünk, érdemes felmérni, hogy pontosan mit szeretnénk, mi az, amit meg tudunk csinálni és mi az, amihez már tapasztalt szakember kell. Bármilyen kivitelezési témában még a munkakezdés előtt érdemes utánajárni, hogy a felkért szakember azelőtt milyen munkát végzett, milyen minőségben. Ezzel saját magunknak adunk garanciát.

Ha további információt szeretne a témában, facebookos oldalamat is ajánlom!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...