A vasalat színe fontos-e?

Ablakfelújítás – A vasalat színe fontos-e?

A 2007 előtt gyártott vasalatok színe jellemzően sárga, pontosabban aranyszínű volt. Az ablak- és ajtóvasalatot gyártó cégekre, gyárakra vonatkozó uniós előírás szerint 2007-től a felületkezeléshez használható anyagok köre, alkalmazása szigorodott.

A felületkezeléskor használt króm és kadmium a felmérések, vizsgálatok alapján túlságosan terhelte, szennyezte a környezetet.  Ezért ennek kivonása – illetve más anyagokkal történő helyettesítése – alapvetően az ezüstszínt eredményezte. Ezért a 2007 után gyártott épületvasalatok színe – döntő többségben – ezüst színű.

Az új ezüstszínű vasalat alkatrész amellett, hogy környezetkímélőbb technológiával készül, felülete jobban ellenáll a korróziónak. Ebben a tekintetben tehát a különbség műszakilag lényegtelen, a vasalat színe önmagában nem befolyásolja annak paramétereit.

Egyéb, a műszaki fejlesztésekből adódó különbségek

A vasalatgyártók azonban az új felületkezelési eljárásokkal párhuzamosan egyéb műszaki változtatásokat is véghez vittek az alkatrészeken belül. Mint minden területen, a vasalat gyártásban is folyamatos a technológiai fejlesztés a vásárlói igények és az építőipar szereplőinek mind tökéletesebb kielégítése érdekében, valamint a versenyképesség megtartása miatt. A fejlesztési trendek folyamatosan változnak, megújulnak.

Ezért az olyan ablak- és ajtótulajdonosnak, akinek sárga színű vasalat alkatrésze (például zár) tönkrement, mindenképpen szakemberrel kell megnézetnie, hogy a jelenleg forgalomba lévő ezüstszínű vasalat (zárszerkezet) kompatibilis-e, vagyis cserélhető-e a régivel.

Ha további információra van szüksége, keressen meg a Facebookon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...