Vigyázzon a légkondival, ártalmas is lehet!

Ablakfelújítás – Vigyázzon a légkondival, ártalmas is lehet!

A náthától az ízületi problémákon át az A-típusos tüdőgyulladásig számos betegséget okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés.

A tartós hőség veszélye miatt az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár nemrégiben elrendelte el az ország egész területére a hőségriasztást. Nagy feladat hárul ilyenkor az otthonokban és az irodákban található klímákra.

Ám a klímák esetén nagyon fontos a karbantartás, egy zárt rendszerű szellőzőberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A klíma beltéri egységében különböző szűrők vannak, ezeknek a feladata a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa. Ezeket a szűrőket kell a szezon végén kitisztítani, hiszen, ha ez elmarad, a beltéri egységben megmarad a por és egyéb szennyeződések, amik a szűrő telítődésével visszakerülhetnek a légtérbe.

A karbantartás ára változó, de általában kiszállási díjjal együtt is 10 ezer forint körüli összeggel kalkulálhatunk. Nem érdemes tehát ezen spórolni, összességében rosszabbul járunk, ha az évi 20 ezer forintos kiadást akarjuk megúszni. A mellett, hogy az esetleges megbetegedés mellett kiesünk a munkából, táppénzre kell menni, a klímaberendezés javítása is jóval többe kerül.

A tisztifőorvos ajánlása szerint a kinti hőmérséklethez képest 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Előfordul az is, hogy a légkondicionáló egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, ez esetben felfázást, vesegyulladást is okozhat. A zárt helyiségekben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat, de olyan helyen, ahol még az ablakok is sötétítettek, akár depresszió is előfordulhat.

Ha további információra lenne szüksége, facebookos oldalamat is ajánlom!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...