Virágkorukat élik a rusztikus ajtók és ablakok

Ablakfelújítás – Virágkorukat élik a rusztikus ajtók és ablakok

Az ország kis falvainak felújított házai többségükben megőrizték a hagyományokat. A külső szemlélőnek az tűnik fel, hogy a fa nyílászárók virágkorukat élik, hiszen ezek köszönnek rá a kíváncsiskodó járókelőkre.

A fából készült, rusztikus ajtók és ablakok tökéletesen szigetelnek. Régen is sokféle nyílászárót használtak, többféle változatban és méretben, igazodva az épület funkciójához, stílusához és persze a tulajdonosok pénztárcájához.

Általában az utcafrontra helyezett ablakok igényesebb kivitelűek voltak, többnyire a felül bukó, alul kétfelé nyíló változatok terjedtek el. A ház belső udvarában elhelyezett ablakok jellemzően kétszárnyasak, a vasalatok díszesek, a zárszerkezetek pedig különösen szépek. A fogantyú rudazata többnyire rézből készült. Külső és belső szárnyas kivitelben készültek és mindegyikben csak szimpla üveg volt. Ajkadtak olyan megoldások is, hogy a külső ablakszárnyak a falsíkra nyíltak, de többnyire a befelé nyíló megoldás terjedt el. A takarólécek díszesek, fantáziadúsak, kézi faragással készültek.

Régi házak felújításánál ma is sokan érdeklődnek az ilyen ablakok iránt, de ezek árai magasabbak a ma gyártott hőszigetelt műanyag ablakokénál, ugyanis itt szélesebb a tok, azaz szinte két ablakot kell elkészíteni. Ma az árak miatt elterjedtebb a hőszigetelt üveggel készült változat, melyből két variáns létezik. Az egyikben kétrétegű hőszigetelt üveg, míg a másikban háromrétegű argongázzal töltött hőszigetelt üveg van.

Ha valaki csak hétvégi háznak szeretné használni az ingatlant, akkor elég a kétrétegű üvegezés, de ha állandóan lakni szeretnék, akkor mindenképpen az utóbbit ajánlott.

Árnyékolás tekintetében régebben nem volt jellemző a zsalu alkalmazása az ablakokon. Erre nem is nagyon volt szükség, hiszen a parasztházak apró ablakain nem jutott annyi fény a házba, hogy az zavaró legyen, a vályog és kő építőanyagoknak és nagy falvastagságnak köszönhetően pedig nyáron hűs volt benn, télen pedig jól tartották a falak a meleget. A zsalugáterek mai hasznossága mellett azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy igazán szemet gyönyörködtető egy szívmintás vagy tulipános darab.

Ajtók esetében leggyakrabban a teljes falszélességet burkolták és kívül két-, illetve egyszárnyas tömör ajtószárnyak, míg belül egyszárnyas, felül üvegezett szárnyak voltak. A beltéri ajtók felül osztott üvegezett, alul tömör fabetétesek általában. Az ablakok és ajtók külső díszrámái nagyon változatosak voltak, az egészen egyszerűtől az igényesen faragottig.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is érdemes szétnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...