Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Ablakfelújítás – Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Aki az elmúlt években ingatlant adott el vagy vásárolt, találkozott energetikai tanúsítvánnyal. Mire jó ez a papír? Mire érdemes törekedni egy-egy ingatlan esetén az energiafelhasználás terén? 

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése kötelező minden eladásra és tartós bérbeadásra szánt ingatlan esetén, néhány kivételtől eltekintve. Ha az épület az energetikai számításai alapján nem éri el a CC (megfelelt) energetikai osztályba sorolást, akkor az energetikai tanúsítványnak tartalmaznia kell az adott épületre vonatkozó költségoptimalizált szintre vagy költséghatékonyság növelésére irányuló mérnöki korszerűsítési javaslatot. A költségoptimalizálás azt jelenti, hogy meg kell határozni azokat a fejlesztési műszaki tartalmakat a korszerűsítéskor, amelyek a várható élettartam, a korszerűsítési költségek és a költségmegtakarítások alapján a legkedvezőbb megoldást eredményezik.

A várható energiamegtakarítást érdemes alaposan megfontolni, végiggondolni, hogy tényleg megéri-e a 30 centiméter vastag falszigetelés vagy a 45 centiméteres padlás-hőszigetelés. Ugyancsak mérlegelni érdemes a kiválasztott fűtési energiahordozót, legyen az gáz, biomassza, villamos vagy megújuló energia, és a szabályozott fűtési rendszer kialakítását is. A korszerűsítés után az épület hőhídbesorolása nem változik, mivel az a lehűlő felület nagyságától és a vonal menti hőhidak hosszától függ, azaz az épület teljes funkcióját és homlokzati struktúráját, illetve a megjelenését is át kellene tervezni a változás eléréséhez.

Új épületek tervezésekor és építésekor továbbra is lehet a zéró energiafelhasználású ház a cél, ami azt jelenti, hogy az épület üzemeltetéséhez szükséges energiát a háznak meg kell termelnie. Középületeknél a cél a 2016. évtől már érvényes, lakóépületeknél 2021-től a célirány a BB energetikai osztály elérése. Résen kell azonban lenni: ha nem elég felkészült a szakértő, akkor lehet, hogy a korszerűsítési javaslat gazdaságtalan lesz.

A korszerűsítés célja minden esetben az energiamegtakarítás, illetve az arra irányuló törekvés, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Ebből is következik, hogy minden egyes épület energetikai korszerűsítése egyedi, nem lehet sablonra ráhúzni, figyelembe kell venni a tulajdonos életvitelét, igényét és anyagi lehetőségeit. Ezenfelül a helyszíni műszaki lehetőségeket is fel kell mérni.

Jogszabályi előírások

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a megközelítőleg nulla energia­igényű épületek energiahatékonysági előírásait (BB). Az épület teljes energiafogyasztásának megengedett számértéke legfeljebb 100 KWh/m2a lehet, minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az építőanyagoknak. A rendelet nem magát a hőszigetelés vastagságát határozza meg, hanem a hőátbocsátási tényezőket szerkezettípusonként. A megközelítőleg nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A BB energetikai osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...