Ablak a szomszédra: lehetőségek és korlátok

Ablakfelújíítás – Ablak a szomszédra: lehetőségek és korlátok

Felmérésünk során egy lakás tulajdonosa felvetette a kérdést, hogy van-e lehetősége új ablakot nyitni a szomszéd felé a fényviszonyok javítása érdekében. Bár vannak korlátozások, de kérdésére alapvetően pozitív a feleletünk.

Mik a szabályok?

Ha a telekhatártól számítva 3 méteren belül építünk ablakot, akkor az alábbi előírásokat kell betartani: helyiségenként maximum 1 ablak építhető be, amelynek alsó széle minimum 180 cm magasságban kell, hogy legyen. Az ablak maximális nyitható felülete 0,4 négyzetméter lehet. A nyílászáró lehet átlátszó, ám ezen felül matt üveggel, fóliával vagy redőnnyel is takarható. Fontos megjegyezni, hogy a helyi építési szabályzatok ettől eltérő módon is rendelkezhetnek, ezért érdemes a helyi önkormányzatnál érdeklődni a pontos előírásokról. Műemléki védelem alatt álló épület esetén külön engedély szükséges az új ablak beépítéséhez.

Hogyan lesz több fény?

Ha a fényviszonyok javítása a cél, akkor átlátszó üveget érdemes alkalmazni, azonban azon keresztül nem csak mi látunk ki, hanem mások is be. Bár a katedrálüveg kevesebb fényt enged be, mintái kizárják a kíváncsi tekinteteket is. 

Az idősebb házaspár, akiknél a már említett felmérést végeztük, a napsütést és a madarakat szeretnék látni az ablakon keresztül, de a szomszédok kíváncsi tekintetét és a kiteregetett ruhákat nem. E célból számukra beépíthető homályos üveg, ami a fényt biztosítja, de ugyanakkor nem enged belátást a lakásba. Megoldás lehet az ablaküvegre ragasztható fólia is. A fóliáknak különböző típusai léteznek, amelyek különböző mértékben szűrik a fényt és a betekintést. Ugyancsak érdemes megemlíteni a redőnyt is, ami hatékonyan takarja az ablakot és a fényviszonyokat is szabályozhatjuk vele.

Mire szolgál a helyiség?

Az ablak beépítése előtt érdemes megfontolni, hogy milyen célra fogjuk használni a helyiséget. Ha tárolóhelyiségnek szánjuk a helyiséget, akkor nem feltétlenül szükséges nagy ablakot beépíteni. Ezzel szemben egy fürdőszobában fontos a szellőzés, ezért ablakot vagy szellőzőnyílást kell beépíteni. A közlekedő helyiségekben a fényviszonyok lényegesek, de a betekintés elleni védelem is, míg a konyhában a fényviszonyok és a szellőzés mellett még a kilátás is fontos lehet.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.