Ablakaim védelmére hol találok szakembert?

Ablakfelújítás – ablakaim védelmére hol találok szakembert?

Amikor egy otthon felújítása során az ablakok karbantartására kerül a sor, a legtöbb lakástulajdonos automatikusan a festésre gondol. Azonban a szakemberek tudják, hogy ablakok esetében nem festésről, hanem mázolásról vagy lazúrozásról van szó. Cikkünkben megnézzük, mi a különbség e három fogalom között, illetve mikor melyik eljárást érdemes választani.

Miért nem csak szómágia? 

Festeni a falat szokás, oltottmész-alapú falfestékkel, diszperziós vagy latex festékkel. A latex festék jó választás, ha a falak vagy a mennyezetek erős kopásnak vannak kitéve, illetve, ha gyermekek laknak a lakásban, mert könnyebben tisztítható a falfelület. 

Az ablakokra terelve a szót, a mázolás során egy felületvédelmet biztosító védőréteg kerül a nyílászáróra. A máz ugyanis beszívódik a fa erezetébe, így tartós védelmet nyújt az időjárási viszontagságokkal szemben. A mázolás zománcfestékkel történik, ha pedig nem, akkor már lazúrozásról beszélünk. Ilyenkor az ablak külső felén a felpördült részeket fáig vissza kell csiszolni, majd minimum háromrétegű felhordás szükséges, hogy elérjük a megfelelő vízzárást. A lazúrozás során a fa erezete látható marad, így a fa ablak természetes szépségét is meg lehet őrizni. A lazúrozás történhet vizes bázisú vagy oldószeres lazúrral. 

Melyik eljárást válasszuk? 

A választás elsősorban az ablakok állapotától és a megrendelő igényeitől függ. Ha emellett szeretné megőrizni az ablakok természetes szépségét is, akkor a lazúrozást javasoljuk. 

Fontos az előkészület! 

Bármelyik eljárást is választjuk, fontos, hogy ne csak egy ecsetvonással kerüljön fel a festék, hanem az ablakokat alaposan előkészítsük a megfelelő felületkezeléshez. Ez magában foglalja a csiszolást, a felpördült részek kaparását, a javítást és az alapozó festék felhordását. Érdemes a felületkezelés előtt egy nyílászáró szakember szakmai véleményét is kikérni, hogy a nyílászárón kell-e egyéb, általános karbantartást, korszerűsítést végezni – mint például hőszigetelés, a zárszerkezetek olajozása vagy az ablakpántok beállítása. Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy a ma elvárásainak megfelelő, korszerűen legyen a felületkezelés.

Cégünk egyik alapvetése, hogy ha lehet, tartsuk egyetlen kézben az ablakfelújítás komplex munkáit, azaz a nyílászáró hőszigetelését, korszerűsítését, majd utána az időjárást álló felületkezelését, legyen az lazúrozás vagy mázolás. Kérjen tőlünk előzetes felmérést, szívesen állunk rendelkezésére. 

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.