Ablakaink kitámasztása házi praktikák nélkül

ablakfelújíítás – Ablakaink kitámasztása házi praktikák nélkül

Felmérő munkánk során ablaktámaszként találkoztunk már cipővel, papuccsal vagy épp ásványvizes palackkal is. Az egyik legutóbbi felmérésünk során még ezeknél is érdekesebb megoldással találkoztunk. Kiderült, hogy egy nyitáshatároló szerkezettel van dolgunk (lásd a képen). Hogy mi ez? Kiderül a cikkből!

Kezdjük a magyarázatot kicsit távolabbról. Vannak a hagyományos kitámasztók, melyek általában fémből vagy műanyagból készült rudakból állnak, melyeket az ablak szárnya és a keret közé helyeznek, hogy ezzel tartsák nyitva az ablakot. Ezek előnye, hogy olcsók és könnyen telepíthetők – különböző méretekben és anyagokban elérhetők. Hátrányuk viszont, hogy kevésbé esztétikusak ráadásul nem mindig biztonságosak.

Mi számít haladóbbnak?

Vannak aztán a teleszkópos kitámasztók, melyek állítható hosszúságú rudak, így lehetővé teszik az ablak nyitási szögének a beállítását is. Erősebb a tartásuk, ezért nagyobb stabilitást biztosítanak. Fontos hozzátenni, hogy ezeknek bonyolultabb a telepítése, illetve magasabb áron kaphatók.

Léteznek még a zárható kitámasztók, ezek záró mechanizmussal vannak ellátva. Ilyet gyakran alkalmaznak kisgyerekes házban. Ezek már jóval nagyobb biztonságot és védelmet nyújtanak balesetek ellen. Nyilván ezek az eszközök drágábbak, illetve bonyolultabb a felhelyezésük. 

Automatizált és rejtett kitámasztók

A fentieken kívül vannak még az automatikus kitámasztók. Ezek érzékelőkkel és motorokkal ellátott rendszerek, amelyek automatikusan nyitják és zárják az ablakokat, gyakran a szellőzés vagy a hőmérséklet szabályozása érdekében. Kényelmes és modern megoldás, azonban hátránya, hogy működtetéséhez elektromos áramra van szükség. 

Az úgynevezett rejtett kitámasztók az ablak keretébe vagy épp a falba építettek, így nem láthatók, amikor az ablak zárt állapotban van. Ezek stabil és biztonságos tartást biztosítanak. Hátrányuk a magasabb bekerülési költség, a bonyolultabb a telepítés, illetve az, hogy nehezebb hozzáférhetni, ha karbantartásra lenne szükség.

Karos és gázos változatok

A karos kitámasztók általában egy vagy több karból állnak, amelyek az ablak szárnyát a kívánt nyitási szögben tartják. Gyakran használják nagyobb ablakoknál vagy erkélyajtóknál. Stabil és biztonságos eszköz, de bonyolultabb mechanizmus és drágább, mint az egyszerűbb megoldások. 

A gázrugós kitámasztók, hasonlóan az autók csomagtérajtó-rugóihoz, segítenek az ablak könnyű nyitásában és zárásában, valamint megtartják az ablakot a kívánt pozícióban. Könnyű és sima működés jellemző ezekre, illetve stabil tartás különböző pozíciókban. Ehhez magasabb árcédula kapcsolódik, illetve előfordulhat, hogy karbantartást igényelnek.

Szükségem lehet kitámasztóra?

Az ablaktámasztók kiválasztása során fontos figyelembe venni a konkrét igényeket és a körülményeket, mint például a biztonság, a funkcionalitás, az esztétika és a költségek. A nyitáshatárolók gyakran használatosak olyan helyeken, ahol gyermekek élnek – megakadályozva, hogy az ablakok vagy ajtók teljesen kinyíljanak, ezzel pedig balesetet okozzanak. Ezek a szerkezetek emellett segíthetnek megakadályozni az illetéktelen behatolást, különösen alsóbb szinteken vagy könnyen hozzáférhető helyeken. A nyitáshatárolók lehetővé teszik az ablakok biztonságos részleges nyitását a megfelelő szellőzés érdekében, anélkül, hogy teljesen kinyílnának. Szintén megakadályozhatják, hogy az ablakok vagy ajtók viharos időjárás esetén túlzottan kinyíljanak és károsodjanak. Ha bizonytalan, forduljon bizalommal hozzánk, szívesen segítünk a kérdés eldöntésében.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.