Ablakaink lelke: az üveg

Ablakfelújítás – ablakaink lelke: az üveg

Az üveg egyike az ember által előállított kevés olyan anyagnak, melyek végtelen alkalommal újrahasznosítható minőségi károsodás nélkül. Újrafelhasználása csökkenti a nyersanyag-szükségletet. A lakásépítésben, a lakberendezési tárgyakban igen jelentős szerep jut az üvegnek, illetve a különböző üvegszerkezeteknek. Szerencsére Magyarországon az üveggyártásra és a feldolgozásra a magas technológiai színvonal jellemző. A mesterségbeli tudás és a folyamatos innováció is garancia arra, hogy a Magyarországon a XVII századtól iparszerűen és magas színvonalon működő üvegipar a következő évtizedekben is kiváló alapanyagokkal látja el otthonainkat.

Egyes nyugat-európai országokban a lakásfelújítási beruházások mértéke már meghaladja az új lakások építésének volumenét, és itthon is nő a lakásfelújítások száma, sőt az Épületenergetikai Tanúsítvány bevezetése miatt még tovább is növekszik az épületenergetikai célú lakásfelújítási tendencia. A most beépített, vagy felújított ablakokban a korszerű szigetelőüvegek aránya emelkedik. Előtérbe kerülnek a többrétegű, és az edzett üvegszerkezetek. Emögött a zajvédelem, a betörésbiztonság, a hővédelem és az építészeti előírások változása áll.

A float

A floatüveg a teljesen sík, víztiszta üveg jó fényáteresztő képességgel. Ez a folyamatos üvegszalag olvasztott ónon történő úsztatásával készül. Felhasználása sokrétű, edzhető, laminálható és hajlítható. Többnyire hőszigetelt üvegeket készítenek belőle. Alkalmazzák üvegházak és ablakok készítéséhez is.

Planibel üvegnek nevezik azt a terméket, amikor a float üvegnél egy különleges fémoxid vegyülettel kezelik a lap felületét. A hőszigetelés során ennek jelentős szerepe van, ugyanis jól visszaveri a meleg sugarakat, melyek az ablakfelületen távoznának, így csökkentve az ablaküvegen történő hő veszteséget.

Még több védelem

Népszerű a fényvédős üveg, melyet egy vékony fémoxidos réteggel kezeltek. Az üveget víztiszta és önmagában színezett üvegként is használják. Ez a fémoxidos bevonat ellenáll a környezeti változásoknak.

Olyan float üveg is van, amely elektromágneses úton kap fémoxid réteget az egyik oldalára. A bevonattól színe csak minimálisan változik. A modern ablakok gyártásában, ahol 2, vagy 3 réteg üveglap is található, a fémoxidos rész az üvegtáblák közötti légrés felé néz, utóbbit gázzal kitöltve még tovább fokozható a hőszigetelő képessége.

Katedrál üvegek

Elsősorban esztétikai szempontból van jelentősége az ilyen típúsú üvegnek, hiszen olyan helyeken használják, ahol nem kívánatos az átlátszódás, de mégis átereszti a fényt. Továbbá használják belső térelválasztóként is. A katedrál üveg lehet víztiszta, sárga és bronzszínű, néhány minta homokfúvott.

Az üveg mattitására két lehetőség van: a savmaratás és a homokfúvás. Mindkettő az üveg homályosítására szolgál, vagyis az átlátszóság mértékét csökkenti, akár teljesen átláhatatlanná téve, mégis fényáteresztőnek hagyva az üveget. Ebből adódóan elsősorban üvegajtó készítésnél, üveg térelválasztó, valamint üvegzuhanykabin készítésénél alkalmazzák előszeretettel.

Savmaratás

Az eljárás során kémiai úton marják meg az üveg felületét, ami az alkalmazott savtól függően valamilyen mértékben elhomályosodik. A savmaratás alapját az egyes savak (pl. hidrogén fluorid, foszforsav, folsav) üveg-oldó tulajdonsága képezi. A savmaratás remekül használható dekorációs célokra is, hiszen bármilyen mintázat kialakítására lehetőséget nyújt.

Miért jó az edzett üvegezés?

Mert az edzett üveg apró üvegdarává törik szét (ha törik), nem pedig szilánkokra. Az edzési eljárásnál az üveget a felhevítést követően gyorsan visszahűtik, így nyomófeszültség alakul ki benne

Ha több információra van szüksége az üvegekről, érdemes facebookos oldalam híreire is feliratkoznia.