Ablakfelújítás

Ha felmerül önben a kérdés, hogy a nyílászáróit fel lehet-e újítani, akkor valószínűleg gond van az ablakával. Szerencsére minden nyílászáróró fajtára meg van a megoldás.
Leggyakoribb felújítandó ablak fajták:

 • Kapcsolt gerébtokos ablak
 • Tessauer ablak
 • Kapcsolt gerébtokos ablakba új ablak beépítése
 • Hőszigetelt üvegezésű ablakok

Ablakfelújítás kapcsolt gerébtokos ablakon

Ezt az ablaktípust az 1900-as évek elejétől a 1980-as évek végéig építették be (sok közöttük műemlék házban van). Ennél két szimpla ablakszárny van egymás mellé kapcsolva, így lesz egy dupla szárnyas ablak. A dupla szárnyat azért találták ki, hogy a két ablakszárny közötti légrés szigeteljen. Ez nem teljesen jól működik, mert nagyon rossz a hőszigetelése: ezekbe az ablakokba vékony, 2-3mm-es üveg van, illetve a nyíló szárnyak nincsenek szigetelve a légmozgás áramlása ellen.

Az ablakfelújítással a vékony üveg helyére, a meglévő szárnyba egy speciális profil segítségével 4-16-4 es üveget építünk be, és a szárnyakat bemarásos gumitömítéssel látjuk el.Az esztétikum mellett számos előnnyel jár:garantálja a rések tökéletes szigetelését kiváló hangszigetelést biztost (kb 30 dB zajcsökkenés),nem elhanyagolható,az energia megtakarítás általa.
Ablakfelújításkor nútmarásos szigetelést, üvegcserét, ablakbeállítást és zárcserét kell végezni.

Előnye:

 • gazdaságos (az új ablak beépítésének fele/harmada
 • gyors (egy ablak 50-60 perc alatt felújítható)
 • nem sérűl a homlkzat
 • megmarad a helység természetes szellőzése (nem penészedik a fal)
 • az ablakfelújításhoz nem kell építési engedély (mivel a homlokzat nem sérül és sem szerkezeti formája, sem jellege nem változik.)

Ablakfelújítás teschauer típusú ablakon:

Ezt az ablaktípust 1960-tól a '80-as évek végéig építették be. Az ablaktípusnál közvetlenül egymásra van építve az ablakok. Hasonló elven működik, mint a hőszigetelt üveg, de mégsem zár jól. A hőszigetelése rosszabb, mert a két ablak nem hermetikusan zár, ezért a por is közé száll.

Az ablak takarítása is körülményes, mert szét kell csavarozni az ablak szárnyat. Ablakfelújításkor ez a probléma is megszűnik, mert a két különálló üveg helyére egy speciális profil segítségével 4-16-4 es üveget építünk be, a szárnyakat bemarásos gumitömítéssel látjuk el.

Az esztétikum mellett számos előnnyel jár: garantálja a rések tökéletes szigetelését, kiváló hangszigetelést biztosít (kb 30 dB zajcsökkenés), de nem elhanyagolható az energiamegtakarítás sem általa.

Előnye:

 • gazdaságos (az új ablak beépítésének fele/harmada)
 • gyors (egy ablak 50-60 perc alatt felújítható)
 • nem sérül a homlokzat
 • megmarad a helység természetes szellőzése (nem penészedik a fal)
 • az ablakfelújításhoz nem kell építési engedély (mivel a homlokzat nem sérül és sem szerkezeti formája, sem jellege nem változik.

Ablakfelújítás új ablak beépítéssel kapcsolt gerébtokos ablakba

Ezt a megoldást abban az esetben alkalmazzuk, ha a tok, vagy a szárny menthetetlen rossz állapotban van. Ilyenkor az ablakszárnyakat végleg levesszük a pántot a tokról, eltávolítjuk az osztókat, kivágjuk és lecsupaszított tokba az új ablakot beépítjük.

Igény szerint nyíló, bukó, középen felnyíló kivitelbe építjük be, majd a végén szegőléccel szegjük. Az ablakba 4-16-4-es gázzal töltött, lágy bevonatos üveg kerül. A végeredmény egy letisztult, új ablak - bontás nélkül.

Előnye:

 • bontás nélkül új ablak
 • nem sérül a homlokzat
 • régi, de jól működő redőnye megmarad
 • kivitelezése gyors
 • a munka nem jár porral

Nútmarásos hőszigetelés

A régi ablakok falctömítés közül ez a technika a leghatékonyabb. Az eljárás lényege az, hogy a régi ablakkeretbe egy hornyot marunk, attól függően, hogy milyen széles szigetelést helyezünk fel, majd ebbe a horonyba belehelyezzük a szigetelőt. 

Az eljárás ablakoknál és ajtóknál is egyaránt alkalmazható, előnye hogy viszonylag gyors, és a hőszigetelési tulajdonságok növelésével, költésg csökkenést érhetünk el a fűtésszámla tekintetében. Előnye továbbá, hogy a szigetelőanyag (szilikon alapú) -60 és + 120 C ° fokon képes megőrizni fizikai-kémiai tulajdonságait és minősége 6-8 évig garantált. Emellett festéskor kivehető, így a festékben lévő oldószer sem teszi tönkre.

Néhány előny:

 • a lakás huzatmentesítése
 • fűtésköltségek megtakarítása elérheti a 20-25%-ot
 • 4-5 C fokkal megnöveli a lakás/ház hőmérsékletét
 • por, zaj, hő szigetelés
 • költségmegtérülési ideje 2-3 év

Hőszigetelés

Lakásunk hőszigetelésének nagy jelentősége télen van igazán. Ebben az időszakban ugyanis a hőveszteség súlyos forintokban mérhető, figyelembe véve az energiaárakat. A mai világban egyre nagyobb jeletőséggel bír a takarékos energiafelhasználás, és ezáltal van nagy jelentősége a lakóhelyünk szigetelésének. Lakásunk hővesztesége az ablakoknál a legjelentősebb, aminek több oka is lehet: az elavultan üvegezett ablak, illetve a nem megfelelő záródás. Az első problémára megoldás az lehet, ha régi ablakainkba hőszigetelt üveget rakatunk, a második problémára az úgynevezett svéd marásos technológia (a technológiáról a "Nutmarásos hőszigetelés" menü alatt olvashat). Ezekkel a munkafolyamatokkal elérhetjük a 15-20%-os fűtési megtakarítást, emellett kevesebb por, zaj jut be a lakásba.

Hangszigetelés

Egy lakás hangszigetelésének inkább komfort, mint költségcsökkentés szempontjából van jelentősége. A technikai megoldásai hasonlóak a hangszigetelésnek mint a hőszigetelésnek, de mégsem szabad összekeverni, mert a legtöbb esetben a jó hőszigetelés nem alkalmas a hangszigetelésre. Érdekes hasonlattal élve egy lakás nyílászáróin található apró rések úgy viselkednek mint egy-egy apró hangszórók: a külső zajok, még azokon az apró réseken is képesek behatolni lakásunkba, zavarva ezzel komfortérzetünket. Ezek a próblémák gyakrabban előfordulnak régebbi nyílászáróknál, mert ezek az idők folyamán a fa fizikai tulajdonságaiból kifolyólag elvetemednek, és az illeszkedő részeknél nincs tökéletes zásár. Ezért fontos a szakszerű összedolgozása a nyílászáró elemeinek, és a megfelelő hangszigetelő eljárások elvégzése. Az eredmény pedig egy jól záródó és hatékony hangszigetelő ablak lehet, akár a régi ablakaink átalakítása után is.

Zárfelújítás

Egy ablakfelújítás elengedhetetlen eleme a zár ellenőrzése, beállítás, javítása vagy cseréje. Jelentősége abban van, hogy a hőszigetelési és a hangszigetelési munkálatok eredménye szorosan függ attól, hogy mennyire záródik jól az adott nyílászáró. Amennyiben az ellenőrzést nem végezzük el, előfordulhat, hogy feleslegessé válnak az előző munkálatok, ezért nem szabad kihagyni ezt a munkafolyamatot. Természetesen a zár állapotától függ az, hogy egyszerű javítással vagy cserével oldható meg a záródási probléma.