Ablakfelújítás: el lehet rontani egy ablakot?

Ablakfelújítás – el lehet rontani az ablakot?

Sajnos el lehet rontani. Ezért nem mindegy, hogy kiben bízik meg, amikor odaengedi az ablakához. A héten olyan ablakfelújítási munkát végeztem, amikor ki kellett javítani egy elrontott ablakot. Az ablakszárnyakat ugyanis nem megerősítették, hanem elgyöngítették.

Egy idősebb hölgy hívott fel, hogy nagyon el van keseredve az ablaka miatt. A cég, amely nála dolgozott, már nem veszi fel a telefont, pedig ő elégedetlen, szüksége lenne a javításra. A hölgy látta a referenciamunkáimat, ezért fordult hozzám.

Amikor beengedett a lakásába, könnyű volt észrevenni, miért van elkeseredve. A munkát látva nem túlzás állítani, hogy ez az igazi kókány, lelketlen kivitelezés, amely tíz évvel ezelőtt sem biztos, hogy megállta volna a helyét.

Mi is a baj ezzel a képen látható ablakkal?

Mint ahogyan látszik is, az ablakszárnyat a felújítással nem megerősítik, hanem éppen hogy megyöngítik. A 4.5 centiszer 4.5 centis ablakrámából kimarták a hőszigetelt üveg helyét. A keretet ezzel a marással meggyöngítték, ami az ablak lógásához vezetett.

Ebbe a gyönge keretbe már nem lehet beépíteni a 24mm-es, korszerű 1.0-Ug értékű hőszigetelt üveget, csak – amint a képen is látszik ­­– egy maximum 16mm-es üveget, amelynek 2.5 az Ug értéke.

Elmaradt a vízvető cseréje

Elmaradt a vízverő kicserélése

Az ablakfelújítás elengedhetetlen része a vízvető cserélje is. Ennél a munkánál ez is elmaradt.

Akkor meg mi értelme a felújításnak?

Ezzel a módszerrel az üveg nem ékelhető. Az üvegtömítő szilikon, amellyel az üveg és a szárny között tömítenek, a feszülés miatt csak idő kérdése, hogy elkezdjen leválni. Ha ez nincs, a meleg elkezd kijutni az utcára. A feszülés és a meggyöngített szárny lógni kezd, ezért egyre nehezebb kinyitni és becsukni az ablakot.

A meggyengített, kimart ablakszárnyat szerencsére még meg tudtam menteni egy berakott típusléccel, és így sikerült beletenni a szükséges 24 mm-es hőszigetelő üveget is a kapcsolt gerébtokos ablakba. Ha szakszerűen nyúltak volna első alkalommal is ehhez a fa tokhoz, nem kellett volna a hölgynek kétszer fizetnie a felújításért – egyszer egy kókányért és egyszer a valódiért. Fontolgatta a hölgy a teljes ablakcserét is, azonban a munka minősége meggyőzte, hogy régi ablaka a felújítás után ismét megfelelő minőségű, és jól szolgálja szobája és pénztárcája kényelmét.

Ezért nem mindegy, hogy kihez fordul, ha ablakfelújításon gondolkodik. Döntése megkönnyítéséhez, és további esetekhez érdemes megnéznie Facebook-oldalamat is.