Ablakfelújítás a-tól z-ig

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Mostanában azt tapasztalom, hogy egyre többen tartják magukat ablakfelújítónak. Úgy értem ezt, hogy olyan ablakokhoz hívnak, amelyek már átestek az üvegcserén, de aztán a lakók arra panaszkodnak, hogy nem erre számítottak és nem elégedettek az eredménnyel. Nem is lehetnek, hiszen szinte mindenki csak az üvegcserét és a gumitömítést vállalja el, mert az a legtisztább munka és leggyorsabb bevételi forrás. Elmarad a tokozat utólagos púrhabbal való szigetelése, a redőnytok utólagos szigetelése és az ablakszárnyak  megfelelő passzítása. A vasalatok átnézése híján nehezen is csukódik az ablak. Egy jó ablakfelújító cégnél már az árnyékolástechnika sem jelent gondot. Ilyenkor szoktam elmondani, hogy az üvegcsere önmagában nem ablakfelújítás, hanem csak egy része. A teljes képhez még több munkafázis tartozik, amelyet mi mindig komplexen végzünk el.

Akkor összegezzük: milyen szakma az ablakfelújítás?

Az ablakfelújítás több szakma tudását, így üveges, épületasztalos, festő és redőnyös munkálatokat foglalja össze. Kis részben érteni kell a bádogozáshoz is legalább a párkány szintjén, de a rézművességből adódóan a régi kilincsek felpolírozása sem jelenthet gondot, hogy egy régi ablak teljesen megújulhasson.

Természetesen nem azt mondom, hogy Mekk mesternek kell lenni és mindenhez érteni, de az biztos, hogy annak érdekében, hogy egy régi nyílászáró a mai követelményeknek és a régi stílusnak egyaránt meg tudjon felelni, ahhoz igenis több szakirányú képesítés, sok évi tapasztalat, illetve önképzés szükséges, hogy a maximumot lehessen kihozni felújítás során.

Miben tudunk mi rendelkezésére állni, ha megtisztel azzal, hogy beenged a lakásába?

Épületasztalos: E szakma áll a legközelebb az ablakfelújításhoz, mert az épületasztalosnak ismernie kell az összes nyílászáró típust, tudnia kell elméletben és gyakorlatban ezek elkészítését, emellett ismernie kell a zárszerkezetek fajtáit, működési feladatát. E szakma továbbképzett része az ablakfelújítás.

Üveges: Az üvegesnek tisztába kell lenni az üveg összetételekkel, a hőszigetelő értékkel, tudja, milyen hőszigetelő szerkezetet hova és miért építsen be, tudja, hogy a felületi áthűlés csökkentésére, a zajvédelemre, az UV-védelemre és a betörés elleni védelemre mind külön-külön megoldás létezik.

Festő: Egy régi ablaknál nem elég kicserélni az üveget vagy belemarni az utólagos gumitömítést, bizony a munka akkor teljes, ha le is festjük. Nálunk persze ez csak kiegészítő szolgáltatás, vagyis a megrendelő eldöntheti, hogy velünk festeti le az ablakát vagy a korszerűsítés után ő végzi el az utómunkálatokat. Ha mi végezzük el, akkor természetesen a gumitömítés lekenés elleni védelme okán a mi feladatunk lesz a gumitömítés ki- és behúzása (szerelvényezés). Az ablakfestés az ablakfelújításnak a befejező része.

Redőnyös: Általában egy ablak redőnnyel együtt jár. A régi kapcsolt gerébtokos ablakok a beépített fa tokos redőnnyel vannak szerelve, ami egyidős az ablakkal. Legtöbb esetben a régi fa redőnyléccel találkozunk, aminek a működtetése igen nehéz vagy nem is lehetséges. Ahhoz, hogy egy ablakot korszerűsítsünk, a régi redőnytokot utólagosan szigetelni kell. Szóval elkerülhetetlen, hogy szigetelés után ne egy komplett redőnyfelújítást végezzünk – beleértve a gurtnicserét és a redőnypalást-cserét is.

Tudta Ön, hogy egy kapcsolt gerébtokos ablak a speciális felújítás után jobb hő- és hangszigeteléssel rendelkezik, mint egy műanyag ablak? Vagy hogy egy régi bukó-nyíló ablak felújításakor egy üvegcserével és egy utólagos gumitömítéssel új nyílászárója lehet?

Hogyan lesz teljes a felújítás?

Nem mindenki hiszi el ezt nekem, de legtöbbször azért igaz, hogy ha a fa ablak nem törött, nem repedt, nem korhadt, akkor máris alkalmas az utószigetelésre. Ehhez persze az is kell, hogy a tokokat megfelelően szigeteljük, az ablakot beállítsuk (a nyílószerkezeteket úgy passzítsuk be a tokba, hogy a nyitás könnyedén menjen), a zárakat karbantartsuk, vagy ha kell, akkor cseréljük.

Nézzük meg a számokat!

Az így rendbetett ablakba beépített precíziós szigetelés nem engedi be a port, piszkot, esővizet, zajt, kipufogógázt. A felújítás után melegebb lesz a lakás, jobb lesz a komfortérzetünk. A komfort mellett pénztárcánk is elégedett lesz: a felújításon átesett lakásokban 15-20 százalékkal kevesebb fűtőanyagot használnak fel.

Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy az utólagosan szigetelt fa ablakok és az új műanyag ablakok közötti energia-megtakarítási különbség alig 1-2 %, vagyis az új ablak beépítési árának akár 10-15 százalékáért is elérhető a kívánt megtakarítás. Klímaberendezések esetén az utólagos szigetelés után a megtakarítás - az áramfogyasztás tekintetében - minden esetben meghaladta a 20%-ot.

Az utólagos szigetelés precíz, tartós, hosszú életű, ezért az elkövetkezendő évtizedben az ablakok szigetelésére nem lesz gondja. De ehhez elengedhetetlen, hogy komplett munkát rendeljen meg a mestertől. Ha nem így tesz, bár első körben olcsónak hat a felújítás, hamarosan rá fog jönni, hogy további munkákra lesz szükség.

Spórolja meg magának ezt a bosszúságot, és már az első körben rendelje meg a komplett munkát. Ha nem is mi leszünk az ön ablakának ablakfelújítói, attól még remélem, hogy tudtam segíteni a döntése helyes meghozatalába

Nézzen szét facebookos oldalamon is, hogy jobban megismerje, milyen munkát végzünk!