Ablakfelújítás után: tartsa karban kazánját is

Ablakfelújítás – ablakfelújítás után: tartsa karban kazánját is

Ablakfelújítás után érdemben megváltozik a szoba klímája. A korszerű üveg, a kijavított profil végre benntartja a meleget. Könnyen előfordulhat, hogy nem kell olyan teljesítményen működnie a kazánnak, mint eddig, lejjebb lehet tekerni a termosztátot. De a gázkészülékek karbantartása mindenképpen fontos feladat bárki otthonában. A rendeltetésszerű használat során is az alkatrészek kopnak, szennyeződnek, elállítódhatnak. Minden évben érdemes tehát a készüléket megnézetni, mert így nem csak a biztonságos működés garantált, de megakadályozhatóak a későbbi esetleg költséges meghibásodások is. A rendszeres karbantartás a készülék hatásfokát és gazdaságos üzemelését is fenntartja.

A fűtési szezonban sokan hívnak szakembert olyan meghibásodás miatt, amit a rendszeres karbantartással el lehetett volna kerülni. Akadnak olyan tulajdonosok is, akik úgy érzik, ezen a költségen lehet spórolni. Pedig a szennyeződések lerakódása miatt jelentősen rosszabb hatásfokkal működő berendezés üzemeltetése magasabb költségekkel jár.

A szükséges ellenőrzések és karbantartási munkálatok piaci ára a legjobb tudomásom szerint évi néhányszor ezer forint, ami nem nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy elmaradása esetén nagyobb a szezonban történő meghibásodás valószínűsége. Ráadásul fűtési szezonban jellemzőbb a szakemberek telített naptárja, így akár napokat is várni kell a hiba elhárítására. A javítás költsége a legtöbbször meghaladja a karbantartás költségét.

Egy elhanyagolt készülék a drágább üzemelés mellett szélsőséges esetben veszélyt is jelenthet az épületben lakó emberek számára. A szennyeződések miatt romlik a kazán hatásfoka és kevesebb kinyert hő származik megegyező gázmennyiség elégetéséből. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre és idővel eltömítheti. Ennek következménye, fokozatosan romlik az égőtér frisslevegő ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához vezethet. Érdemes ezért még most, előre tervezhető módon elvégeztetni a gázkazánok éves karbantartását.

Ez a munka az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából (ez ablakfelújítás után is fontos lehet), valamint a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. A karbantartás során érdemes a kazánon kívül megvizsgálni a teljes fűtési rendszert is, hiszen a kazánban lerakódó szennyeződések nagy része a keringő fűtési vízből származik.

A napjainkban egyre kifinomultabb és drágább fűtési rendszerek védelme jelentősen fokozható a néhány ezer forintért megvásárolható vízkőképződés-gátló anyagok alkalmazásával. Fontos, hogy ezeket a karbantartási feladatokat csak hozzáértő, esetleg a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személy végezheti (legjobb, ha a kazánt gyártó cég márkaszervizét bízzuk meg).

Energiamegőrzéssel, fűtéssel, az ablakok felújításával kapcsolatos hírekért kövesse Facebook-oldalam is.