Ablakkülönlegességet újíthatunk fel a Belgrád rakparton

Ablakfelújítás – Ablakkülönlegességet újíthatunk fel a Belgrád rakparton

Olyan ablakkal találkoztam a napokban, amellyel eddigi, több mint két évtizedes munkám során még eddig soha. A képen látható ablak ugyanis felfelé tolható.

A toló típusú ablakok szárnyai a tokban egy vagy két oldalt mozogva biztosítják a szerkezet működését. Legnagyobb előnyük a helytakarékosság és az egyszerű működés.

Ez az ablakon a technológiáját tekintve látszott, hogy a nyílászáró egyáltalán nem spórolós módon, a költségeket alaposan lefaragva készült. Sőt, nagyon impozáns megjelentést adott az egész lakásnak, megfejelve az amúgy is gyönyörű kilátást a Dunára. Az ablak robosztus vasalatait vastag réz szerelvényekkel készítették el. Igazi ritkaság, amelyről nem gondoltam volna, hogy a környéken találkozom vele – hiszen a mi éghajlatunk 100 évvel ezelőtt túl hideg volt ehhez.

Megmenthető?

Ez az ablak közel 100 évig ellátta a feladatát. Nyilván nem felel meg a mai hőszigetelési előírásoknak, de épp a toló funkcióval igyekeztek minimálisan enyhíteni a huzatot. Mára ez a funkció teljesen elkopott, az ablak teljesen átengedi a levegőt, és minden zajt, amit a főváros azon a környéken létrehoz.

Sajnos teljes egészében nem tudjuk megmenteni, a tulajdonossal átbeszélve a lehetőségeket úgy döntöttük, hogy tokbontás nélkül egy új, háromrétegű nyílászáró kerül a tolóablak helyére. A régi tok megőrzése megóvja a patinás megjelenést, a modern ablak – különösen azzal, hogy a meglévő redőnytokozatot is szigeteljük – pedig a rezsiköltségeket fogja a lehető legkisebbre faragni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.