Ablakok a zajterhelés útjában

Ablakfelújítás – a zajterhelés útjában

Aki városban, főleg nagyvárosban él, szinte beleszületik a zajba. A számtalan autó motorja, a tömegközlekedés, a mentő, a tűzoltó és a rendőr szirénája kibogozhatatlan kakofóniát hoz létre. Este a szórakozóhelyek lépnek a banki órák alatt megszokott zajok helyére. Éppen ezért van jelentősége annak, hogy mennyire tudja otthonunk csillapítani a külső zajokat.

Ablak a világra – és a zajokra

A nyílászárók szerkezetében a hanghullámok az üvegek közti térben, az üvegszerkezet és a szárny csatlakozásánál, az ablakszárny és a tokszerkezet találkozásánál, a tokon és az ablakszerkezet és a fal csatlakozás keresztül haladnak. Az ablak zajszűrő teljesítményét a légáteresztési együttható adja meg, amelyet elsősorban az üveg jellemzői (vastagságuk, üvegközti távolságok, fólia alkalmazása) határoznak meg. Figyelembe kell venni a légbevezetőket is, amelyek befolyásolják (általában rontják) a hanggátlási tényezőt.

A csendből a repülőterek zajáig a hangteljesítményt egy exponenciális görbén lehet ábrázolni. Átlagosan elmondható, hogy ha már 10 decibellel sikerül csökkenteni a bejutó hang teljesítményét, akkor 50 százalékos a zaj csökkenésének érzete. Tehát érdemes ezzel foglalkozni, mert akár olyan érzésünk is lehet egy üvegezés után, hogy eddig tulajdonképpen az utcán aludtunk. Természetesen ez ennél egy kicsit bonyolultabb és a pontos zajszint megállapításához akusztikai vizsgálatokat kell végezni.

Mit tehet az ablakfelújító?

Egy mai, átlagosnak mondható üvegezésű nyílászáró a forgalmas utcai zajt (90 dB) az átlagos beszédhang (62 dB) szintre csökkenti. Ezeket az értékeket lehet javítani, mégpedig az üvegek rétegrendi módosításával, (ragasztott üveg) eltérő vastagságú üvegek alkalmazásával, vagy speciális gáztöltéssel (SF6), illetőleg ezek kombinációjával.

De ha ez még nem elég, akkor a nyílászáró profilja és a tok-szárnykapcsolata is megoldhatja a szükséges hanggátlást. Mindent összevetve, elérhetünk akár 50 dB feletti zajcsökkentést is, (megfelelő falazat-nyílászáró arány esetén) ami akár a forgalmas utcai zajból, csendesen ketyegő óra okozta zaj szintjére viszi le a zajszennyezést. Ha az ablakfelújítás során ilyen problémával fordul a szakemberhez, a helyszíni szemle során meg kell vizsgálni a felújítandó ablakot, csak ez után lehet szakmailag véleményezni, milyen megoldások jöhetnek szóba és milyen paraméterekkel. Az bizonyos, hogy nem kell feltétlenül ablakcserében gondolkozni.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalamon is.