Ablakrenoválás lépésről lépésre

Ablakfelújtás  – Ablakrenoválás lépésről lépésre

Otthona fa ajtóinak és ablakainak felületvédelmét a mázolt festékréteg biztosítja. Ezek élettartam körülbelül 6–8 év az igénybevételtől és kivitelezéstől függően. Az élettartamot nem önmagában a festék minősége, vagy ára határozza meg, sokkal inkább befolyásolja az előkészítő munkák alapossága. Ha ez nem megfelelő, ha elnagyolt a felületek előkészítése, az eredmény nem lesz tartós, és talán még szép sem. A következőekben egy átlagos fa ablak felújításának részleteiről lesz szó.

A mázolt felületek azonban alaposan előkészíthetők. A szükséges műveletek sorrendje fontos, fázisokat pedig ritkán lehet csak elhagyni. A felületes csiszolás, vagy akár az alapozás mellőzése a viszonylag jó állapotú felületeken, ami rétegleválásokat, illetve nem kielégítő fedésű felületeket eredményezhet.

A nulladik lépés: állagfelmérés és szerkezeti javítások

A munkát mindig alapos állagfelmérés előzi meg, ami nem csak a műszaki paramétekről, de az ablak gazdájának elvárásairól, kívánalmairól is szól. Emellett különösen kritikus rész a külső felületek állapota.

A felváló, pergő rétegek alatt esetenként már a faanyag is korhadt lehet. Ezeken a helyeken mindig az adott állapotnak megfelelő előkezelést kell végezni, hogy a festék kellően hatásos védelmet biztosítson majd e nagyon igénybe vett felületeknek.

Az olajos üvegezőgitt rendszeres gondozást igényel, különben a felülete kiszárad, megrepedezik és a vizet így átengedi. A jobb minőségű, úgynevezett tartósan rugalmas gittel kitöltött rések esetén is figyelni kell a gitt állapotára: nem száradt-e meg, a felület nem repedezett-e meg.

A pántok, zárak állapotát is ajánlatos alaposan megvizsgálni. A kilazult pántokat esetleg újakra kell cserélni, a zárakat pedig beállítani, megkenni. Sok esetben csupán a régebben rászáradt festéktől kell megszabadítani illeszkedő részeiket és a zárnyelveket az ablakok, ajtók jó záródásához. A szárnyak és a tokok aljazásainak felületét is alaposabban célszerű megvizsgálni, mert a vastag festékrétegek is okozhatnak záródási nehézségeket.

Különösen az ablakok vízvetőinek állapotát ajánlatos megnézni, ezeket nem is mindig lehet megmenteni, érdemes a cserét választani. A nagyon mélyen beszáradt vízvetőket lenolajkencével alaposan beitatott új darabbal szoktam cserélni. Felrögzítéséhez horganyzott kötőelemek, a ragasztáshoz vízálló ragasztó használata ajánlott. A beszáradt, de még javítható keretfelületekről rézhuzalos koronggal gyorsan eltávolíthatók a felváló festékréteg részei és a faanyag korhadt részei is.

Kezdődhet a renoválás

A lenolajos kencével történő beitatás után alapos csiszolás következik, majd a lekoptatott felületeket többrétegű tapaszolással kell besimítani. Az egyetlen vastag rétegben felkent tapasz ugyanis berepedezik, a réseket pedig festékkel nem lehet kitölteni. Ez a hiba a külső térben hamar festékleválást okozhat. A tapaszolást követően az üvegezést rögzítő gittelés kihullott darabjait is ki kell pótolni. Ha sok a folytonossági hiány, a régi gitt kivésése után szilikonos pasztát kell a helyére simítani. Ez tartósabb és rugalmasabb is a hagyományos ablakgittnél. Az üveg mellett beszivárgó víz ugyanis az aljazás felöl kezdi ki a faanyagot, és a friss festéket is leválásra készteti.

Festékeltávolítás és csiszolás

A mázolt felületek nem egyformák. A már sokszor egymásra kent és meghízott, vastag festékrétegeket hőlégfúvóval tudom teljesen eltávolítani. Az ilyen felületi hibákat ugyanis nagyon nehéz eltüntetni még tapaszolással is, ami ráadásul tovább növeli a bevonat vastagságát. A hő által fellazult festéket kaparóvassal lehet alaposan lehúzni, majd csiszolás után lenolajkencével beitatva megszüntethető a faanyag kiszáradása. Következhet a portalanítás, a lenolajkencés beitatás, majd a felületek újbóli átcsiszolása, portalanítása.

Tapaszolás

A tapaszolásnál a lágy masszát csak vékony rétegben, spatulyával kell kenni a faanyagra. Száradás után a lehúzott részeket újból lágyan kell csiszolni, portalanítani, majd újból átkenni, hogy az egész felület teljesen sima legyen. A lecsiszolt port porszívózással lehet eltüntetni, ez a gép közvetlenül csatlakozik a csiszolóhoz. Ezzel minimálisra csökken a terület porosodása, és könnyebb a feltakarítása is.

Tapaszoláskor a régebbi kazettás ajtóknál tokszéleken célszerű alakra köszörült keskeny pengéjű spatulyát vagy acéllemezt használni. A sarkoknál föltétlenül ki kell húzni a felesleges anyagot, mert csiszolással, véséssel már csak nagyon körülményesen távolíthatók el az ott megkötött tapasz maradványok.

A fő szempont, hogy minden felület bársonyosan sima és sík felületű, durva csiszolási barázdáktól mentes legyen. Az alapozó festék ugyanis ezeket a mélyedéseket már nem fogja kiegyenlíteni, és a fedőfesték sem fogja eltakarni. Alapos portalanítás után pedig hozzálátok magához a mázoláshoz. Ez után az újonnan felkent festékréteg nem fog rövid idő után felválni, felülete pedig egyenletesen sima és tartós is lesz.

Fontos tudnia, otthonában legföljebb egy órát töltök el – így végül megújult, korszerű és szép lesz az ablaka.

Ha további kérdései maradtak, facebookos oldalamon találhat válaszokat.