Az ablakot nyitni is kell. Hogyan és merre?

Ablakfelújítás – Az ablakot nyitni is kell. Hogyan és merre?

Hosszú időre befolyásolja a nyílászárók használati értékét és a lakás komfortérzetét, hogy jól el legyen találva, merre nyílnak és hogy hogyan. Ha kinyitva az ebédlőasztal fölött lebeg a szárny, vagy eltorlaszolja az ablakunk a szekrényajtót, vagy ha nem lehet elérni rendesen a kilincset, ez mind sokat ront a lakás használhatóságán. Bosszantó helyzetek helyett érdemes előre végiggondolni, hogyan nyíljanak majd ablakaink.

Merre nyílik?

Minden esetben a lakásból az utcára, vagy udvarra nézve (szemben) állapíthatja meg a nyílászáró nyitásirányát (kivétel a kifelé nyíló bejárati ajtó). A kérdés az, hogy ilyenkor a kilincset nézve melyik irányba nyílik. Ha bal oldalt van a kilincs, akkor jobbos lesz az ablak. Még könnyebb dönteni, ha a pántot nézzük: amelyik oldalt van a pánt, arra nyílik az ablak. A jobbos ablak és ajtó esetében a zsanér jobb oldalon, a kilincs pedig a bal oldalon kerül elhelyezésre, a balos esetében pedig ellentétesen.

Hogyan nyílik?

Többfajta nyitásmód között választhat:

  • fix,
  • nyíló,
  • bukó-nyíló,
  • középfelnyíló (váltószárnyas),
  • bukva-toló
  • és harmonika működtetés

A csak nyíló ablakoknál nincs kialakítva bukó funkció. A kilincsnek két állása van.

A jobbos ablak és ajtó esetében a  jobb oldali szárny nyílik először,  és a jobb oldali szárnyat lehet csak bukó-nyílóra kialakítani, a második szárny csak nyílóra kialakítható, a balos esetében pedig ellentétesen. A bukó-nyíló nyílászáró kilincsének három állása van. Függőlegesen lefelé állítva zárt, vízszintesen nyíló, függőlegesen felfelé állítva pedig bukó állásban van az ablak vagy ajtó.

A harmónika működtetésű ajtóval nagy felületeket tud teljes szélességben megnyitni. Nincsen fix üvegfelület és osztóborda, nyitott és tagolatlan felületet nyerhet. Itt az ajtóelemek harmónikaszerűen összehajthatók és egy egyszerű mozdulattal oldalra tolható a teljes szerkezet.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalamon is kérdezhet.