Az apró részletek fontossága

Ablakfelújíítás – Az apró részletek fontossága

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy egyes ablakfelújítást végző cégek nem figyelnek oda az apró részletekre. Ugyanis megrendelőnk eddig nem kapott választ arra a fontos kérdésére, felújítás után mi történik a képen is látható, patinás kilincsével? 

Megnyugtattuk, hogy a régi, száz évnél régebbi kilincset ugyanúgy fel lehet szerelni az új zárszerkezethez. Tehát lehet zárat cserélni, ablakot modernizálni úgy is, hogy a meglévő értékeket nem tesszük tönkre. Arra is gondot fordítunk, hogy akár a régi, lesárgult, leöregedett, lefestett kilincset is gond nélkül fel tudjuk újítani, szinte teljesen egyenértékűen egy új megjelenésével. 

Fontos megérteni a vevőt: a megrendelőnek nem az volt a kérése, hogy teljesen új kilincse legyen, hanem az, hogy a régi megmaradjon, és tovább tudjon működni a mai kor igényei szerint. 

Érdemes tudni, hogy a régi kézműves rézkilincsek esetén nem volt olyan korszerű technológia, mint a mai kilincseknél, azaz egészen pontosan szólva: az anyagminőség sokkal erősebb volt, de a technológiájuk sokkal gyengébb. Tényszerű, hogy a mostani kilincseknél komfortosabb nyitást lehet elérni, mint a réginél. A régi kilincs, ha föl van újítva, akkor azzal szembesülni kell, hogy az évek során kis lógással rendelkezik, de ez elfordulhat még az újonnan elkészített kilincsekkel is.

A régi kilincsek is lehetnek lötyögősek, és az is előfordult, hogy nem voltak teljesen passzentosak. Ha ugyanis a kilincs és a címer között nincsen betét, hanem a réz hozzáér a rézhez: a használat során súrlódás lép föl, akkor az kopást eredményez. Még az új kilincseknél van egy műanyag rész, ami a kopást, vagy az öntéskor keletkező esetleges deformálódást sokkal jobban fölveszi. 

Egyszerűen szólva: a régi kilincseknél sokkal nagyobb a lötyögésnek az esélye, ugyanis sokkal pontatlanabb a kivitelezése, míg az új kilincseknél a technológia által is, az öntési technológia által is sokkal szabályosabb a kimunkálása, illetve a műanyag persely sokkal komfortosabb érzést tud biztosítani. Ezeket el szoktam a megrendelőknek is mondani: a legtöbb esetben ragaszkodnak a régi patinás kilincshez. Ugyanis ebben még anyag volt.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.