Az energia egynegyede is megspórolható

Ablakfelújítás – energiaaudit, árnyékolással

Drasztikus mértékben, akár a negyedével is emelkedhet a háztartások és a vállalkozások áramfogyasztása a nagy melegben. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott statisztika szerint a kánikulában munkanapokon 12,4, munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelkedett a magyar cégek áramfogyasztása. Pedig nem lenne ez törvényszerű, az energiafogyasztás megugrása akár már néhány egyszerű intézkedéssel is megakadályozható. A jól szigetelő ablak, a megfelelő szellőztetés is ilyen lehetőség.

Nem csupán a lakossági villamosenergia-fogyasztást növeli a hőség, a vállalkozások ugyanígy fokozzák az energiafelhasználásukat a nagy melegben – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. friss elemzéséből. A társaság 150 ügyfelének fogyasztását vizsgálta július első két hetében; az elsősorban irodaházakból, termelőtevékenységet végző kis- és közepes vállalkozásokból álló ügyfélcsoport statisztikái szerint az extrém magas hőmérséklet munkanapokon 12,4, a munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelkedett az áramfogyasztást. (A bázisnap legmagasabb hőmérséklete 26 fok Celsius volt, az extrém hőmérsékletű napé pedig 38 fok Celsius.)

A fogyasztási adatok elemzéséből látszik, hogy az áramigény növekedése egyértelműen a klíma- és hűtőberendezések üzemeltetéséből fakad. Az átlagos hőmérsékletű és a kánikulai napok villamosenergia-fogyasztása közötti különbség reggel 8–9 óra között kezd elszakadni egymástól, a csúcsot a 11 és 15 óra közötti időszakban éri el, majd a két fogyasztási görbe ismét közelít egymáshoz. A legintenzívebb klímahasználat idején, általában a nap közepén, a fogyasztás 15,6 százalékkal is magasabb lehet egy extrém meleg, nyári napon. Ez pedig jelentős költségtöbbletet jelent mind a vállalkozások, mind a magánszemélyek számára.

A társaság szerint a fogyasztás megugrása akár azonnal, néhány egyszerű intézkedéssel megakadályozható, de legalábbis tompítható. Ilyen lépés lehet egy olyan belső eljárásrend kidolgozása, amely szabályozza a házon belüli energiafogyasztást. Ez csupán döntés kérdése, extra beruházást vagy más erőforrást nem igényel. Kisebb, de megtérülő beruházás a nyílászárók korszerűsítése, felújítása, az árnyékolástechnika használata.

A probléma középtávon történő optimális kezeléséhez ugyanakkor már elengedhetetlen a cég energiaauditjának elvégzése. Így pontosan feltérképezhető az energiafelhasználás szerkezete, személyi és tárgyi háttere. Az audit által nyújtott információk alapján pedig már könnyebben eldönthető, milyen energiamenedzsment-rendszer az optimális a költségek csökkentéséhez. Ilyen lehet például a 2011 nyarán közzétett ISO 50001 szabvány, amelynek alkalmazása egyes számítások szerint akár 15-25 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást néhány éven belül, értelemszerűen a cég méretétől, illetve a jelenleg alkalmazott technika és eljárásrendek jellegétől is függően.