Az erkélyajtók és a felújítás gyenge pontja: a küszöb

Ablakfelújíítás – Az erkélyajtók és az felújítás gyenge pontja: a küszöb

A kapcsolt gerébtokos ablakok és erkélyajtók küszöbrésze a legtöbbször a leggyengébb láncszem. A küszöb deformálódik, elrohad és a szél, illetve az esővíz könnyen bejut a lakásba. A küszöb problémája tetőzik, ha az erkélyre nyílik a nyílászáró, és valamiért a burkolat szintje emelkedik. A lakásfelújítás során sokan figyelmen kívül hagyják a küszöb cseréjét, de ha ez nem történik meg, a burkolatok emelkednek, és az ajtók nem zárnak megfelelően. Érdemes odafigyelni erre a fontos részre a lakásfelújítás során.

A kapcsolt gerébtokos ablakoknál, amikor ajtó vagy erkélyajtó is van jelen, a leggyengébb láncszem általában mindig a küszöbrész. Ez a rész gyakran okoz gondot a megrendelőknek, akik arra panaszkodnak, hogy a szél bejut a helyiségbe, illetve az időjárás hatására, például az esőzések során ez az alkatrész deformálódik, illetve elrohad.

Az erkélyajtó esetében a probléma még nagyobb, mivel a burkolatot a meglévő burkolatra ráburkolják, ami megemeli a burkolatszintet, és ha az befelé lejt, akkor az összes víz az ajtó küszöbére folyik. Ezért fontos, hogy ha burkolják az erkélyt, akkor a burkolatot a meglévő szinthez kell igazítani, így elkerülhető az erkélyajtó magasságának felemelkedése.

Ha a küszöböt cserélik az erkélyajtónál, akkor általában megszűnik a szélmozgás, mivel a burkolatszintkülönbség a belső részen is (ahol például parketta van) szintén befolyásolja a helyzetet. Ha valaki pedig a régi parkettát lecseréli laminált lappal, akkor az is emelést jelent, ami további problémákat okozhat. Az egyszerű megoldás az ajtó aljának levágása, de ez esztétikailag nem túl vonzó megoldás.

Ezért nagyon fontos, hogy lakásfelújítás során ne csak a burkolatokra, hanem a küszöbre is odafigyeljünk. A küszöbcserét szakértőknek kell elvégezniük, mivel bélésdeszkát, alsó küszöböt és tagfrízt kell kicserélni, ami szakmai tapasztalatot igényel. Ha ezt a részt nem megfelelően végzik el, akkor az egész burkolatszint emelkedhet, ami további problémákat okozhat.

Összefoglalva, a küszöb az egyik legfontosabb, ugyanakkor leggyakrabban figyelmen kívül hagyott része az ablakoknak és ajtóknak. Ha lakásfelújítást tervezünk, mindenképpen fontos odafigyelni erre az elemre, és szakértő segítségét kérni annak cseréjéhez vagy javításához.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.