Beltéri ajtók zörgése, nyikorgása: okok és megoldások

Ablakfelújíítás – Beltéri ajtók zörgése, nyikorgása: okok és megoldások

A zörgő és nyikorgó baltéri ajtók bosszantók lehetnek, ezzel pedig ronthatják az otthonunk hangulatát. Szerencsére a legtöbb esetben a probléma könnyen megoldható egy kis odafigyeléssel és némi barkácsolással.

Az ajtó becsukáskor zörög, hangos – panaszkodnak sokan. Ennek a zörgésnek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy az üveg nem tömített a keretben, emiatt pedig lötyög, ám az okok között sorolható az is, ha a pántok kiszáradtak, ha a zárszerkezetben kikopott a rugó vagy ha az ajtószárny ütközik a tokkal.

Miért is zörög?

A zörgés megszüntetéséhez először meg kell határozni a probléma okát. Ha az üveg nincs tömítve, szereltessen be gumitömítést az üveg és a keret közé. 

A kiszáradt pántokat olajozza be gépzsírral vagy WD40-nel – a pánt kenését korábban sokan tévedésből, mikor még nem volt gépzsír, szalonnával oldották meg, mert szakaszosan zsírozta a pántokat.

Ha a rugó kikopott a zárszerkezetben, cserélje ki újra. 

Emellett az öntapadós ütközésgátlók használata tompíthatja a hangot, ha az ajtószárny és a tok ütközik egymással.

A zörgő és nyikorgó ajtók javítása voltaképpen legtöbbször nem bonyolult feladat. Akár – némi barkácsolás árán – magunk is meg tudunk szabadulni az otthoni bosszantó zajoktól.

Ha nem elég magabiztos…

Ha nem biztos benne, hogy mi okozza a zörgést, vizsgálja meg alaposabban az ajtót. Keresse esetleg a kopás, a sérülések vagy a hiányzó alkatrészek jeleit. Ha nem tudja egyedül megoldani a problémát, hívjon ki egy szakembert, például szakértő csapatunk is szívesen vállalja el ezt a feladatot.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.