energiamegtakarítás

A szakipari munkák elengedhetetlen összhangja

Ablakfelújíítás – A szakipari munkák elengedhetetlen összhangja

Minden szakember saját szakmájában profi, ezért csakis együtt tudnak eredményes és persze kifogástalan minőségű munkát végezni. Fontos, hogy mindig figyeljenek egymásra, azaz fontos a szakiparok közötti konzultáció. Mi a baj azzal, ha valaki azt mondja csak: „Oldd meg!” Részletek a cikkben.

Új belső ablakszárnyak – de hogyan?

Ablakfelújítás – Új belső ablakszárnyak – de hogyan?

Régi kapcsolt gerébtokos ablakoknál előfordulhat az a helyzet, hogy egyes szárnyak olyan rossz állapotba kerülnek, amit már nem érdemes felújítani, azaz cserére szorulnak (mint a csatolt képen is látható esetben). Tehát a külső szárny marad, a belsőt cseréljük. Mire kell figyelni ilyen munka esetén?

Van lehetőség a redőny megszüntetésére?

Ablakfelújítás – Van lehetőség a redőny megszüntetésére?

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e megszüntetni a meglévő redőnyüket. Mielőtt nekiesnénk a feladatnak, érdemes körbejárni ezt a kérdést.

Amikor fontos az ablak külső megjelenése és felosztása

Ablakfelújíítás –Amikor fontos az ablak külső megjelenése és felosztása

Városképi jelentőségű homlokzattal rendelkező polgári házaknál sokszor előírás, hogy a nyílászárók újragyártása esetén az eredeti felosztású és kinézetű ablakokat használjuk. A legtöbb esetben ezekben az épületekben kapcsolt gerébtokos, azaz dupla szárnyú (külső–belső) ablakok találhatók, ahol az ablakok cseréje a tokok bontása nélkül történik. Míg a régi gerébtokos ablakokat díszített ráma osztások jellemezték, napjainkban elterjedt megoldás az álosztás, vagyis a duplexosztás. Ilyenkor külön-külön üvegtábla helyett egyetlen üvegtáblát építenek be.

A korábbi fix ablak helyére tehetek nyíló ablakot?

Ablakfelújíítás – A korábbi fix ablak helyére tehetek nyíló ablakot?

Az esetek döntő többségében lehetséges fix ablak helyére nyíló ablakot beépíteni, ám akadnak szempontok, melyeket fontos szem előtt tartani. Cikkünkben végigvesszük ezeket.

Ablakaink és a környezeti hatások

Ablakfelújítás – Ablakaink és a környezeti hatások

Az ablakok nem csupán fényt és friss levegőforrást biztosítanak otthonunkban, de fontos szerepet játszanak a hőmérséklet szabályozásában és a külső zajok elleni védelemben is. Emiatt a környezeti hatások jelentősen befolyásolhatják az ablakok állapotát és működését, sőt hosszabb távon károsíthatják is azokat.

Miből látható, hogy ablakfelújításra lenne szükség?

Ablakfelújítás – Miből látható, hogy ablakfelújításra lenne szükség?

Bizony, néha még a legjobb ablakok is elöregednek vagy megsérülnek. Ahhoz, hogy házunk, lakásunk energiahatékony maradjon és otthonos kényelmünk megőrizhető legyen, fontos figyelnünk az ablakok mindenkori állapotára, majd időben intézkednünk, ha ez szükséges. De honnan ismerhetjük fel, hogy az ablakainknak felújításra van szükségük?

Miért pördül le a festék a zsalugáterről?

Ablakfelújíítás – Miért pördül le a festék a zsalugáterről?

A zsalugáter bármely ház külső homlokzatának valódi éke lehet egészen addig, amíg esztétikus, szép állapotban van. A zsalugáter nagy előnye, hogy bármilyen nyílászáró-típusra utólag felszerelhető, hátránya viszont, hogy a felületkezelése sokszor nem tud elég tartós lenni, különösen, ha déli oldalon helyezkedik el. Azért vannak módszerek, amellyel tartósabbá tehetjük a zsalugátert, ezekről szólunk e cikkben.

Meddig jó a hőszigetelt üveg az ablakomban?

Ablakfelújíítás – Meddig jó a hőszigetelt üveg az ablakomban?

A hőszigetelt üveg ablakunkban fontos szerepet játszik a hőmegtartásban és a komfortérzet biztosításában. Azonban, mint minden más tárgynak, ennek is véges az élettartama. Cikkünkben bemutatjuk, hogy meddig tart ki egy hőszigetelt üveg, illetve honnan tudjuk, hogy mikor kell cserélni.

Összefügghet fűtési rendszerünk átalakítása az ablakfelújítással?

Ablakfelújíítás – Összefügghet fűtési rendszerünk az ablakfelújítással

Egy lakás fűtési rendszerének átalakítása nem csupán a hőkomfortot befolyásolja, de ablakainkra is érezhető hatással van. A termodinamika törvényei alapján a hő mindig a melegebb felületről a hidegebb felé áramlik. A fűtési szezonban ablakaink a lakás leghidegebb pontjai közé tartoznak, ennek megfelelően itt távozhat a legtöbb hő az utca felé.