fa vagy műanyag?

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Mostanában azt tapasztalom, hogy egyre többen tartják magukat ablakfelújítónak. Úgy értem ezt, hogy olyan ablakokhoz hívnak, amelyek már átestek az üvegcserén, de aztán a lakók arra panaszkodnak, hogy nem erre számítottak és nem elégedettek az eredménnyel. Nem is lehetnek, hiszen szinte mindenki csak az üvegcserét és a gumitömítést vállalja el, mert az a legtisztább munka és leggyorsabb bevételi forrás. Elmarad a tokozat utólagos púrhabbal való szigetelése, a redőnytok utólagos szigetelése és az ablakszárnyak  megfelelő passzítása. A vasalatok átnézése híján nehezen is csukódik az ablak. Egy jó ablakfelújító cégnél már az árnyékolástechnika sem jelent gondot. Ilyenkor szoktam elmondani, hogy az üvegcsere önmagában nem ablakfelújítás, hanem csak egy része. A teljes képhez még több munkafázis tartozik, amelyet mi mindig komplexen végzünk el.

Milyen a már nem felújítható ablak?

Ablakfelújítás –   Milyen a már nem felújítható ablak?

A fa egy csodálatos, mindig megújulásra képes anyag: ezért ha végtelen mennyiségű pénzzel rendelkeznénk, akkor akár valamennyi fa ablakot fel lehetne újítani. A valóságban azonban vannak esetek, amikor már nem érdemes felújítani egy nyílászárót. A cikkben ezeket mutatjuk be.

Egy régi polgári ajtó cseréje

Ablakfelújíítás – Egy régi polgári ajtó cseréje

A képen is látható új ajtó elkészítése során a választott anyag az európrofilos borovi fenyő volt. Ez a faanyag kiváló minőségű és tartós, így hosszú élettartamra számíthat a megrendelő. A fa borovi fenyő a hagyományos faanyagok közé tartozik, és nagyon jól illeszkedik a polgári stílushoz, ami nagyon fontos szempont volt a munka során.

A lakás felújított ékessége

Ablakfelújítás – A lakás felújított ékessége

Íme, egy teljesen felújított ablak, ami azt jelenti, hogy nemcsak az asztalos, hanem kompletten a festési munkálatokkal együtt adtuk át a tulajdonosnak az ablakfelújítást egy régi bérházban, Budapesten.

A mindig megújítható fa

Ablakfelújíítás – A mindig megújítható fa

A fa az egyik legjobb alapanyag a nyílászárókhoz, ez számomra egyre gyakrabban kiderül. Hiszen a fa, ahogy ebből a cikkben is olvasható, mindig képes arra, hogy megújítsuk és még további évtizedekig használjuk.

Régi mester a Lónyay utcából

Ablakfelújíítás – Régi mester a Lónyay utcából

A fővárosban járva többször is találkozom elődeimmel: olyan, néha több mint száz éve élt ablakosmesterekkel, akiknek keze nyomát máig őrizik az ablakok.

Egy régi ablak új élete

Ablakfelújíítás – Egy régi ablak új élete

Talán megrendelőnk sem hitte, hogy a régi, kapcsolt gerébtokos ablakára azt fogjuk mondani, hogy nem kell kidobnia. Egy tanulságos történet Szegedről, a Tisza Lajos körút patinás polgári otthonaiból.

Apró sikerélményt kínálunk a jövő asztalosainak

Ablakfelújíítás –Apró sikerélményt kínálunk a jövő asztalosainak

Számos madárfaj tölti hazánkban a telet, ilyenkor még jobban rászorulnak az emberi segítségre. Így gondolta ezt a Móravárosi Szegedi Móravárosi Szakképző Iskola és csapatunk is, így jött létre az asztalost szakmát is népszerűsítő, közös madáretetős akciónk.

Ablakfelújítás Sződligeten

Ablakfelújítás Sződligeten

Az alábbi fényképek Sződligeten készültek. Megrendelőnk kérésére itt egy kastély előterét újítottuk fel. Mint látható, eredetileg boltíves, sima egyrétegű, gerébtokos nyílászárókat építettek be. Ezeket akarta a mai kornak megfelelő, hőszigetelt üvegezéssel ellátni a tulajdonos.

Mire ügyeljünk lépcsőházak felújításánál?

Ablakfelújíítás – Mire ügyeljünk lépcsőházak felújításánál?

Nemrégiben Budapesten újítottunk fel lépcsőházi nyílászárókat. Ezek a szép, patinás ablakok a legtöbb esetben megmenthetők. Sajnos arra is látunk sok helyen példát, hogy a korábbi fém ajtókat műanyagra cserélték.