fa vagy műanyag?

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Mostanában azt tapasztalom, hogy egyre többen tartják magukat ablakfelújítónak. Úgy értem ezt, hogy olyan ablakokhoz hívnak, amelyek már átestek az üvegcserén, de aztán a lakók arra panaszkodnak, hogy nem erre számítottak és nem elégedettek az eredménnyel. Nem is lehetnek, hiszen szinte mindenki csak az üvegcserét és a gumitömítést vállalja el, mert az a legtisztább munka és leggyorsabb bevételi forrás. Elmarad a tokozat utólagos púrhabbal való szigetelése, a redőnytok utólagos szigetelése és az ablakszárnyak  megfelelő passzítása. A vasalatok átnézése híján nehezen is csukódik az ablak. Egy jó ablakfelújító cégnél már az árnyékolástechnika sem jelent gondot. Ilyenkor szoktam elmondani, hogy az üvegcsere önmagában nem ablakfelújítás, hanem csak egy része. A teljes képhez még több munkafázis tartozik, amelyet mi mindig komplexen végzünk el.

Ötvözni a modernt a hagyományossal

ablakfelújíítás – Ötvözni a modernt a hagyományossal

Munkatársaink Budafokon, a főváros déli részén, egy egykori pincészet közelében lévő lakásban dolgoztak. Arra kerestek választ a tulajdonos kérésére, hogy megőrizhető-e a múlt úgy, hogy a jelen, sőt a jövő kihívásaira is válaszolni képes nyílászáró szülessen. Hogy ez sikerült-e, kiderül cikkünkből.

Leáldozóban a műanyag korszaka a polgári lakásokban

Ablakfelújíítás – Leáldozóban a műanyag korszaka a polgári lakásokban

Bár még mindig népszerű alapanyag a műanyag, egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a műanyag nyílászárók népszerűsége a polgári lakásokban fokozatosan csökken, így egyre többen döntenek a fa nyílászárók visszaállítása mellett. Számos olyan megkeresés érkezik hozzánk, hogy szeretnék visszaállítani a régi kinézetűre vagy ahhoz hasonló megjelenésű és osztatú fa nyílászáróra a jelenlegi műanyag ablakot vagy ajtót.

Menthető még a szúrágta ablakom?

Ablakfelújíítás – Menthető még a szúrágta ablakom?

Ablakát elnézve sok lakástulajdonosban felmerül a címbéli kérdés, például amikor meglátja a nyílászáró alján a szú nyomait, a porladást vagy éppen a penészt. Mi ezeknek a jelenségeknek az oka és lehet-e ellenük tenni? Cikkünkben ennek járunk utána.

Köszöni, immár jól van a 120 esztendős ablak

Ablakfelújíítás – Köszöni, immár jól van a 120 esztendős ablak

Több kötetre való családtörténetet rejt magában az a 120 éves ablak, amelyet nemrégiben újítottunk fel egy idős megrendelő otthonában. A nyolcvanas éveiben járó tulajdonos maga is e házban született, s bepillantást nyújtott nekünk az ablak, a falak és az otthon történetébe.

Mire szolgál és megmenthető-e a parapet?

Ablakfelújíítás – Mire szolgál és megmenthető-e a parapet?

A régi, polgári lakásoknál máig találhatunk úgynevezett parapet takaróburkolatot, ami jellemzően az ablak alatt helyezkedik el. A parapet voltaképpen egy ablak vagy ajtó alatti, általában alacsony falrész, amely egyszerre szolgál díszítő és védelmi funkcióval.

Milyen a már nem felújítható ablak?

Ablakfelújítás –   Milyen a már nem felújítható ablak?

A fa egy csodálatos, mindig megújulásra képes anyag: ezért ha végtelen mennyiségű pénzzel rendelkeznénk, akkor akár valamennyi fa ablakot fel lehetne újítani. A valóságban azonban vannak esetek, amikor már nem érdemes felújítani egy nyílászárót. A cikkben ezeket mutatjuk be.

Egy régi polgári ajtó cseréje

Ablakfelújíítás – Egy régi polgári ajtó cseréje

A képen is látható új ajtó elkészítése során a választott anyag az európrofilos borovi fenyő volt. Ez a faanyag kiváló minőségű és tartós, így hosszú élettartamra számíthat a megrendelő. A fa borovi fenyő a hagyományos faanyagok közé tartozik, és nagyon jól illeszkedik a polgári stílushoz, ami nagyon fontos szempont volt a munka során.

A lakás felújított ékessége

Ablakfelújítás – A lakás felújított ékessége

Íme, egy teljesen felújított ablak, ami azt jelenti, hogy nemcsak az asztalos, hanem kompletten a festési munkálatokkal együtt adtuk át a tulajdonosnak az ablakfelújítást egy régi bérházban, Budapesten.

A mindig megújítható fa

Ablakfelújíítás – A mindig megújítható fa

A fa az egyik legjobb alapanyag a nyílászárókhoz, ez számomra egyre gyakrabban kiderül. Hiszen a fa, ahogy ebből a cikkben is olvasható, mindig képes arra, hogy megújítsuk és még további évtizedekig használjuk.