tippek, trükkök otthon

Ablak helyére ajtót – lehetséges?

Ablakfelújíítás – Ablak helyére ajtót – lehetséges?

A címben olvasható kérdés a legtöbbször a komplett lakásfelújítás során fogalmazódik meg a tulajdonosban, amikor otthona akár egy teljesen új belsőépítészeti kialakításán gondolkodik. Egy ilyen teljes átalakulás során falazatokat lehet megnyitni, teret növelni, helyiségeket átrakni. Ennek része lehet, hogy hirtelen felmerül az ötlet, tegyük az ajtó helyére az ablakot vagy épp fordítva, az ablak helyére az ajtót. Kell ettől félni? Van erre jó megoldás?

Kell-e rács az ablakomra?

Ablakfelújítás – Kell-e rács az ablakomra?

A biztonságot nyújtó rácsozást van, aki kedveli, van, akiben viszont a börtön, azaz a bezártság érzetét kelti. Tudni érdemes, hogy tökéletes, a betolakodót mindig kívül tartó, betörésbiztos megoldás egyelőre nem létezik, azonban késleltetni mindig lehet a bejutást. A biztosítók is ezt a szempontot veszik figyelembe, ha egy otthoni kár kifizetéséről van szó.

Motoros a redőny, de akkor mi hajtja?

Ablakfelújítás – motoros a redőny, de akkor mi hajtja?

A motorral ellátott redőnyök a 2000-es évek első felében kezdtek megjelenni a hazai piacon. Az első elérhető szériák egy elég bonyolult megoldással, manuális beállíthatósági lehetőséggel rendelkeztek. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy egy műanyag pálca segítségével lehetett egy kicsi, szűk helyen beállítani a redőny alsó vagy felső megállási pontját. Ma a piacon található redőnymotorok már szerencsére automatikus működtetésűek. Előfordul azonban, hogy vásárlás után felvetődik a kérdés: az én motoros redőnyömben hol helyezkedik el a motor?

Mit tehetünk az ablak jó állapotáért?

Ablakfelújíítás – Mit tehetünk az ablak jó állapotáért?

Sokan úgy gondolják, hogy a nyílászárójukat időközönként le kell csak festeni, így a gondozásuk teljes körű. Ez azonban tévhit, ennél sokkal többet tehet ablakai fittségéért.

Cápauszony nem csak levesben vagy a vízben van

Ablakfelújítás – Cápauszony nem csak levesben vagy a vízben van

Gondolná, hogy az ablakán egy cápauszony merül fel? Sok szakkifejezés csal mosolyt az arcunkra, hiszen némelyikük furcsa, és talán okkal gondoljuk, hogy köze volt a barkácsolás közben elfogyasztott italnak is a születéséhez. Szerencsénkre ma már az internet segít értelmezni azokat a szavakat, amely alapból fejtörést okoznának, mint például a cápauszony a nyílászárón.

Életmentő lehet a megfelelő szellőztetés

Ablakfelújítás – Életmentő lehet a megfelelő szellőztetés

Ügyfelekkel beszélgetve sokszor megkapom a kérdést, hogy kell-e és ha igen, hogy lehet a gázzal fűtött, kapcsolt gerébtokos ablakkal rendelkező szobába, helyiségbe szellőzőt tenni?

Praktikus tanácsok büdösbogarak ellen

Ablakfelújítás – Praktikus tanácsok büdösbogarak ellen

Eljött az ősz, így megjelentek a kevesek által kedvelt apró jószágok, a poloskák, más néven büdösbogarak. Ezek az élőlények mindenhol megjelennek, még a lakás olyan részein is, ahol nem is gondolnánk. 

Otthonában vagy másutt?

Ablakfelújítás - ablakok festése

Sokszor, főleg a hidegebb idők közeledtével, merül fel ablakfelújítás során a kérdés, hogy a helyszínen festjük majd le a nyílászárót vagy elvisszük máshová?

Az apró részletek is számítanak

Ablakfelújíítás – Az apró részletek is számítanak

A nyílászárók felújítása során fontos szempont, hogy az eredeti kinézet megőrzése mellett a tartósságot is biztosítani tudjuk. A felújítás során számos részletre kell odafigyelni, hogy a végeredmény kifogástalan legyen. Az vízvezetők esetében fontos az impregnálás és lenolajozás, hogy a tartósságuk hosszú távon biztosítva legyen. A nyílászárók esetében pedig a fa profil és a gittel történő rögzítés helyett a fa profil és az üvegszálas tömítés alkalmazása biztosítja a tartósságot.

Hogyan óvhatjuk meg a vízvezetőket?

Ablakfelújíítás – Hogyan óvhatjuk meg a vízvezetőket?

A vízvezetők felpördülése olyan probléma, amely sok otthon tulajdonosnak okoz fejfájást. A vízvezetők szerepe az otthonokban az esővíz elvezetése, amely fontos szerepet játszik az épület élettartamának megőrzésében. Az időjárási viszonyok miatt azonban az esővíz gyakran károsítja a vízvezetőket, amelyek repedéseket, lyukakat és más sérüléseket szenvedhetnek el.