Elbújtatva bár, de rejtve nem

Ablakfelújíítás – Elbújtatva bár, de rejtve nem

A klímaberendezések nemcsak otthona komfortját növelik, de egyre érezhetőbben hozzájárulnak a lakás energiahatékonyságához is. A klímaváltozás egyre érezhetőbb hatásaival a klímaberendezések a megfelelő minőségű ablakok mellett szinte elengedhetetlen eszközzé váltak a komfortos otthoni és munkahelyi környezet megteremtéséhez.

Vannak olyan helyzetek egy adott lakás elrendezésében, amikor a lehetőségek nem engedik a berendezések egyszerű elhelyezését, így – némi gondolkodás után – eldugott helyeken kell kialakítani az eszköz helyét. Ekkor is érdemes néhány alapvető szabályt betartani: például, hogy a beltéri egység és a mennyezet között a szabad levegőáramlás érdekében minimum 10–20 cm helyet szükséges hagyni beépítéskor. Ugyanígy: az ajtó fölé elhelyezés esetén az ajtótok felett kb. 40 cm szükséges. Ha a klímával fűteni is szeretnénk, akkor nem szerencsés polc vagy szekrény fölé helyezni. Hűtő, fűtő klíma esetében a kültéri egységet nem szabad zárt helyre (például padlásra, zárt teraszra) telepíteni, vagy olyan helyre, ahol akadályba ütközne a levegő szabad áramlása. 

A beltéri egységek elhelyezése akkor a leghatékonyabb, ha minden hűteni / fűteni kívánt helyiségben van egy-egy külön szabályozható eszköz. A piacon ma már rengeteg klímatípus érhető el, így a választás előtt fontos megismerni a leggyakoribb típusokat és azok előnyeit, hátrányait. A leggyakoribb az úgynevezett split klíma, ami két részből áll: a kültéri és a beltéri egységből.

A legtöbb klímaberendezés falra szerelhető, kis helyigényű és egyszerűen telepíthető. A kazettás klímatípus az álmennyezetbe szerelhető, nagyon esztétikus megjelenésű, de általában drágább és bonyolultabb a telepítése. Létezik parapetes klíma, amely az ablakpárkányra szerelhető, ezért kis beltéri egységgel rendelkezik, ám nem minden ablakhoz illeszthető. A nagyobb terek klimatizálására alkalmas a légcsatornás klíma, ahol a légcsatornákat a mennyezetben vagy a falakban kell elvezetni.

A működési elv alapján egyre elterjedtebb az úgynevezett inverteres klíma, ahol a kompresszor fordulatszáma a helyiség hőmérséklet-igényeihez igazodik, így energiatakarékosabb. Ahogy említettük, a modern klímák nem csak hűteni, de fűteni is tudnak, így télen is működtethetők. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a klímák a hűtés során a levegő páratartalmát is csökkentik, ami javítja a komfortérzetet.

Ha klímavásárlás előtt áll, érdemes felmérni az adott helyiség méretét, szigeteltségét, a kívánt funkciókat és a rendelkezésre álló költségvetést. Ez esetben is ajánlott szakemberrel konzultálni a klíma az ön számára megfelelő kiválasztásában és telepítésében.

Ha további ablakfelújító tippekre is kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.