Életmentő lehet a megfelelő szellőztetés

Ablakfelújítás – Életmentő lehet a megfelelő szellőztetés

Ügyfelekkel beszélgetve sokszor megkapom a kérdést, hogy kell-e és ha igen, hogy lehet a gázzal fűtött, kapcsolt gerébtokos ablakkal rendelkező szobába, helyiségbe szellőzőt tenni?

Az energiamegtakarítás céljából ma már szinte teljesen „becsomagoljuk” épületeinket, a régi ablakaikat pedig sokan nagyobb hő- és hangszigetelést biztosító műanyag vagy fa nyílászárókra cserélik, ami persze igen jó hatást gyakorol a fűtésszámlánkra, de akár halálos balesetek okozója is lehet! A tökéletesen záródó nyílászárók csökkentett szellőzőképessége a nyílt égésterű gáz- és a hagyományos tüzelőberendezések légellátását vészesen lecsökkenti, amely a szénmonoxid mérgezéses balesetek előidézője lehet.

A hatóság mára egyre több berendezést fogad el, legelsőnek az Alef 45 típusú szellőzők érkeztek hazánkba. Ezeket a szellőzőket elvileg az ablakszárnyba szereljük be. Ám a polgári, kapcsolt gerébtokos ablak szelvénye ehhez vékony, ezért, ha van beépített fa redőnytok az ablaknál, akkor inkább annak az ajtajába kerülnek. Ha nincsen ilyen redőnytok, akkor az ablakba szerelt helyett inkább fali szellőzőt ajánlunk. Utóbbit a falazat áttörésével lehet megvalósítani, hiszen voltaképpen egy PVC-csövet vezetünk át a falon. Otthona általános szellőztetését ma már jól meg lehet oldani egy, a vécében és / vagy a fürdőszobában elhelyezett, időzíthető szellőzőmotorral. Ez úgy működik, hogy a helyiségben a villany felkapcsoláskor maximum 20 percig működik egy szellőző. A megoldás előnye, hogy használatával még a fürdéskor keletkezett pára is elszívódik, azaz nem megy be a lakás belső terébe. A páratartalom nemcsak a fürdéstől, hanem attól is függ persze, hogy a lakásban milyen fűtésrendszer van: nyílt égésterű, fa tüzelésű vagy gázkazán.

E motoros szellőzők kivezetését szokták az ablakba (ha lehetséges, lásd fentebb), egy fali áttörésbe kéményes szellőzőrendszer kiépítéssel, illetve a világítóudvar felé vezetni. A szellőzők között ma már van párazárós modellek: ezek a pára megjelenésekor nyitnak–zárnak. A pára gyűjtésére más technikák is vannak, például a páragyűjtő edénykék. A másik technológia a gázos szellőző, ez állandóan nyitva van. Utóbbi a megoldásnak az lehet a hátránya, hogy nagyon sok levegő juthat be a lakás belső terébe. 

Ha további, hasonló tippekre kíváncsi, érdemes szétnéznie facebookos oldalunkon is.