Érdemes-e a fa ablakot felújítani?

Ablakfelújítás – Érdemes-e a fa ablakot felújítani?

A nyílászáróknak két fontos dolguk van: stabilnak kell lenniük, és könnyedén, de megfelelően hő- és zajvédő záródást kell biztosítaniuk. A jó hír, hogy a legtöbb régi faablak a felújítás után tökéletesen megfelel ennek a két kritériumnak. A felújítás végeredménye ugyanis a tökéletes szigetelés, és precíz záródás az ablak kicserélése nélkül. Mindez körülbelül egy új, modern ablak árának harmadába kerül. Érdemes tehát megfontolni.

A felújítás után, amely során nincs bontás és helyreállítás, a legtöbb tipikus bosszantó hibajelenség megszűnik: nincs zaj, nincs huzat, hideg, a párásodás csökken és a por sem tud olyan könnyen bejutni a lakásba. A felújított fa ablak a modern ablakok könnyed és precíz záródásával rendelkezik.

Érdemes tehát javítani?

Az bizonyos: a régi típusú fa ablakok anyagminősége nagyon jó és tartós. Ezeket az ablakokat még több generáción átívelő időtartamra készítették, ezek tehát nem a mai tervezett hulladéktermelés ízetlen gyümölcsei. Az öreg, rosszul záródó ablakok és ajtót ráadásul előfordul, hogy műemléki védettséget is élveznek, tehát szóba sem jöhet, hogy ezeket műanyagra cseréljük.

A szakszerűen, régi mesterek által elkészült nyílászárók gyakran finom mintákkal és ízléses formákkal készültek, használatukban masszívak, de megjelenésükben esztétikus és kecses ablakok, melyeknek a legtöbbször csak záródási problémáik szoktak lenni. Ezzel szemben sokszor találkozom olyan, mindössze 5–10 éves, silány minőségű nyílászáróval, amelyek már most cserére érettek.

Hatása kézzelfogható

A javítás hatása ráadásul azonnal érezhető, az öreg, de jó minőségű ablakok a javítás után már hibátlan lesz a záródásuk, a hőszigetelő üveggel felszerelve hőmegtartó értékük is tökéletes.

A felújítás után otthonunkban megszűnik a zaj, a por és a huzat. Ezért nem kell kidobni a régi ablakunkat, és egyszerűen fogalmazva vétek helyette egy drága új ablakot venni.

Ráadásul a felújítás során nem kell bajlódni a fal és a nyílászáró csatlakozásának rendberakásával, azaz nincs bontás, nincs por, piszok a felújítással. Ennek egyik előnye lehet, hogy egyetlen mester képes levezényelni az elejétől a végéig a folyamatot, nincs szükség arra, hogy több szakma képviselőjével egyeztessen arról, hogy kinek mi a feladata a csere kapcsán.

A felújítás után azon sem kell izgulnunk, hogy vajon az új nyílászárónk valóban olyan jó, mint ahogy azt a prospektusban ígérték. Nem kell aggódni, hogy elgörbül-e, tönkremegy-e két héten belül? Valódi nyugalmat az értékes fa ablakok esetén csak a felújítás nyújthat.

Ha további kérdése van, facebookos oldalamon szívesen válaszolok.