A fa nyílászárók ápolása és állagmegóvása fontos feladatunk

Ablakfelújítás – A fa nyílászárók ápolása és állagmegóvása fontos feladatunk

Annak érdekében, hogy kültéri fa nyílászáróink a legoptimálisabb időn keresztül épek maradjanak, és megőrizzék szépségüket, gondoskodni kell karbantartásukról, ápolásukról. Legyen bármilyen korszerű is, a festékréteg önmagában nem képes megakadályozni a szerkezet lassú elhasználódását, ha a fa folyamatosan káros légköri hatásoknak (szmog, por, napsütés) és csapadéknak van kitéve. A festék felületvédő képességének megőrzése érdekében nélkülözhetetlen a nyílászárók gondos tisztítása és ápolása.

Fontos, hogy halogassuk túl gyakran ezt a feladatot, ne várjuk meg, míg a bevonat tönkremegy! Ha gondot fordítunk a megelőzésre, ablakunk hosszú éveken át képes kiszolgálni bennünket

A fa ápolása

Évente kétszer (a nyári és a téli időszak beállta előtt) célszerű ezt elvégezni. A feladat megkönnyítése érdekében sok helyen vásárolhat komplett ápolókészletet, melyben megtalálható mindaz, ami a festékréteg tisztításához, megújításához és táplálásához szükséges, így hosszú időn keresztül tökéletes állapotban maradhat a bevonat. A megfelelő ápolás két lépésben történik: első a tisztítás, ezt követi az olajos kezelés.

Az ápolókészletek a legtöbbször hatékony tisztítószert, és oldószeres, olajos vagy vizes ápoló folyadékot tartalmaznak egy ajándékba adott törlőkendő mellett. Természetesen ezeket a kellékeket külön is meg tudja vásárolni.

A felület tisztítása

A tisztítás az első fontos teendő, melyet célszerű elvégezni a kültéri nyílászárók ápolása során. A zsíros szennyeződések, valamint a lerakódott szmog és por eltávolítása a felületről már önmagában is hozzájárul a bevonat élettartamának meghosszabbításához.

Első körben egy durvább ruhára tegyünk a tisztítószerből,  majd körkörös mozdulatokkal finoman vigyük föl a száraz felületre. Néhány perc múlva töröljük szárazra egy puha ruhával. Nagyon fontos, hogy ne erőltessük, ne nyomjuk rá a ruhát. A tisztítást nem a kézi erőnek, hanem a szernek kell elvégeznie.

Az ápoló folyadékot a tisztítást követően használjuk. Miután a tisztítószerrel gondosan eltávolítottunk minden szennyeződést, tegyünk egy puhább törlőkendőre  az ápoló folyadékból, és egyenletesen, körkörös mozdulatokkal töröljük át vele a száraz nyílászárót. A száradási idő változhat szerről szerre, de körülbelül 4–24 óra között szokott lenni.Csak ép (nem repedezett, nem hámló) festékre vigyük föl, hiszen a cél az, hogy a vízlepergető képesség fokozásával helyreállítsuk a kültéri bevonat eredeti állapotát.

Ezzel az egyszerű művelettel szép, esztétikus és ápolt felületet kaphatunk.

Fontos, hogy ne alkalmazzuk az ápoló folyadékot esős napokon, vagy olyan napszakban, mikor a nyílászárót közvetlen napsugárzás érheti. Az oldószeres ápoló folyadékot ne használjuk fehér, vagy csontszínű nyílászárók esetében, mivel enyhe sárgulást okozhat! Ilyenkor kizárólag az vizes ápoló olaj használható. Egyik termékből se vigyünk föl egyszerre nagy mennyiséget, és használat közben ne nyomjuk erősen a ruhát.

Ha további ablakkarbantartási tippekre kíváncsi, nézze meg facebookos oldalam is.