Gondoljunk időben szobánk fényére

Ablakfelújítás – gondoljunk időben szobánk fényére

Slágerszó mindenképpen mostanában a rezsicsökkentés. Egyre többen érzik, hogy egyszerűen túl sok az összeg, amelyet energiára fordítanak. Így egyre többen döntenek nyílászáróik kicseréléséről korszerűbb, energiatakarékosabb ablakokra. Versengenek a jobbnál jobb ajánlatok az újra. Sajnos még mindig kevés embernek jut eszébe, hogy meglévő ablakai felújításával elképzelhető, hogy jobb döntést hozhatna. Az ablakcsere megtervezésekor ugyanis van egy súlyos ár, amelyet fizetnünk kell, ha nem figyelünk oda. Ez pedig a fény eltűnése a szobából.

Szűkülő résen kevesebb fény

A hőszigetelő ablakok 3 rétegű üvegezésének egyszerűen kisebb a fényáteresztő képessége, ráadásul az ablakcsere után kisebb üvegfelület marad. Egy hagyományos, kapcsolt gerébtokos fa ablakban rendszerint 2×3mm az üveg vastagsága. Az ilyen ablakoknál az üvegrétegek fényáteresztő képessége rétegenként 93% körül alakul. Ez azt jelenti, hogy a fény 86%-a bejutott a szobába. A 3 rétegű ablaküvegek esetén ez az érték mindössze 68% körül van, ami közel 20%-kal kevesebb fényt jelent.

A régi 30-40 évvel ezelőtti fa ablakok szárnyának teljes profilszélessége legjobb esetben is csak 60-65 mm körül volt. A korszerű 3 rétegű üvegezést befogadó műanyagprofilok vagy faprofilok teljes szélessége (szárny+tok) rendszerint eléri a 110-120mm-es szélességet. Ha az ablakcsere során a beépítési méretet változatlanul hagyjuk, akkor könnyen belátható módon a fényt átengedő üvegfelület jelentősen lecsökken. 

A kisebb fényáteresztés és a kisebb felület együttesen már jelentős fényveszteséget okozhatnak a belső helyiségekben. Ezért már a tervezésnél meg kell vizsgálni, hogy az ablakcsere után elegendő fény jut-e belakásunkba és szükség esetén a beépítési méret növelésével növelni kell a fényt áteresztő felület (üvegfelület) nagyságát.

És ha az ablak menthetetlen?

Lehet erre természetesen előre is gondolni. Ma már az innovatív részletek jellemzik az építőipart. Például az úgynevezett karcsúsított alu-fa keretek sorolása szinte észrevehetetlen a speciális rejtett csavarkötés miatt. E nyílászárók rugalmasan tervezhetők egymás mellé, így sorolható üveg az üveggel, akár a sarkoknál is.

Az új üveg vastagsága és a rajta lévő bevonat az átengedett fény és az energia szempontjából is fontos. A jó bevonat télen benn, nyáron pedig kinn tartja a meleget.

A távtartó határozza meg az üvegrétegek távolságát. A távtartó anyaga minél jobb hőszigetelő (ún. meleg peremes), annál jobban meggátolja az üvegek átmelegedését vagy áthűlését. Az alumínium mellett egyre gyakoribb a nemesacél használata is.

Az üveg optimális megválasztása is lényeges szempont. Ha az üvegrétegek közötti nemesgáz telítettsége túl kicsi, akkor a gáztöltés szinte haszontalan, ha pedig túl nagy, akkor aránytalanul vastag hőszigetelő üveget kapunk, és a szigetelési paraméterek sem javulnak számottevően.

Megfelelő üveg használatával akár 2,7x3,4 méternél nagyobb szerkezetek is elkészíthetők, tehát teljes üvegfalak is kivitelezhetők. A nagy ablakoknál általában nem gondolunk a biztonságra. Legfeljebb az merül fel, hogy mennyibe fog kerülni az üveg cseréje, ha kitörik. E szerkezeteknél minden esetben javasolt a biztonsági üvegek használata, mivel így elkerülhetők az üvegek törésekor a személyi sérülések. A biztonsági üveg lényege, hogy az üvegrétegek között egy vagy több fóliaréteg található, amelyek nem engedik az üveg szétesését és ily módon akadályozzák meg a sérülések keletkezését törésnél.

Ha további megoldásokra kíváncsi, érdemes facebookos oldalamon is körülnéznie.