Gondolkodott már napelemek telepítésén otthonában?

Ablakfelújíítás – Gondolkodott már napelemek telepítésén otthonában?

Sokak számára ma már evidencia, hogy a napelemek által előállított energia tiszta és megújuló energiaforrás. Az így előállított energia nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával, azaz légszennyezéssel, így csökkenti a környezeti terhelést, amivel hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is. Miután otthonában telepítették a napelemes rendszert, a napenergia kvázi ingyenesen áll a rendelkezésre, ezzel pedig hosszú távú megtakarítást eredményez energiaszámláján.

A napelemek napjainkban már egyre könnyebben telepíthetők, emellett skálázhatók a különböző igényekhez és helyszínekhez. Lehetőség van akár kisméretű rendszerek telepítésére egyetlen háztartásban, akár nagyobb méretű telepítésekre, mint például ipari létesítmények vagy napelemfarmok. A napelemek élettartama akár 25–30 év is lehet. A háztartási méretű napelemrendszerek segítségével a családok csökkenthetik energiaszámláikat, miközben környezetbarát módon termelik az energiát. Eközben több vállalat és ipari létesítmény telepít saját napelemrendszereket, hogy csökkentsék az energiafelhasználásuk költségeit és a környezeti lábnyomukat. Napelemeket telepítenek például iskolák, kórházak vagy a közterületek (például parkolóautomaták) energiaköltségeinek csökkentése érdekében.

A napelemek telepítésének egyik komoly motivációja lehet az is, hogy az elektromos hajtáslánccal rendelkező járművek egyre népszerűbbek – a napelemek segítségével pedig akár otthon is lehet tölteni ezeket az autókat.

Milyen típusú napelemek vannak?

Ma a leggyakoribb és legelterjedtebb napelemtípusok a szilícium alapú napelemek. Ezek hatékonyak és viszonylag hosszú élettartammal rendelkeznek. 

A tárcsázott, úgynevezett Thin-film napelemek már vékonyabbak és könnyebbek, ezért gyakran alkalmazzák olyan területeken, ahol a hagyományos, szilícium alapú napelemeket nehezebb lenne telepíteni. Különböző napelem típusok kombinációja a hibrid napelem rendszerek.

A közösségi napelemrendszerek nevükből adódóan egyes közösségek, vállalkozások vagy csoportok számára készülnek, amelyek megosztják egymással a napelemek telepítésének költségeit és az előállított energiát. A napelemfarmok nagy mennyiségű tiszta energiát termelnek ezen közösségek számára. Ezen belül a napelemes tetőrendszereket gyakran háztartások, üzletek, irodaházak vagy ipari létesítmények használják.

A Perovszkit napelemek már viszonylag új típusú napelemek – a technológia ugyanis gyors fejlődésen megy keresztül, potenciális magasabb hatékonysággal rendelkezik, illetve könnyebben és olcsóbban gyártható, mint a hagyományos szilícium alapú napelemek.

Vannak korlátjai a technológiának?

Nagyobb mennyiségű napenergia hatékony tárolásának egyelőre magas költségei vannak.  Az energia tárolása nagy tereket és jelentős költséget igényel. A helyigény különösen problémás lehet például lakóterületeken vagy központi városi területeken, ahol az korlátozottan áll rendelkezésre. Emellett az akkumulátorok jelentős súlya befolyásolhatja az épületek vagy járművek stabilitását és tervezését. Az akkumulátorok élettartama egyelőre korlátozott, idővel a felhasználók – akárcsak a mobiltelefonok esetén – teljesítményvesztést tapasztalhatnak. Az nagyobb teljesítményű akkumulátorok jelenleg sajnos biztonsági kockázatot is jelenthetnek, különösen túltöltés, rövidzárlat vagy extrém hőhatás esetén. Ezért lehet fontos biztonsági intézkedéseket bevezetni az akkumulátorok tervezése és működtetése során.

Ha további ablakfelújító tippekre kíváncsi, nézzen szét facebookos oldalamon is.