Hogyan válassza ki a megfelelő nyílászárókat otthonába? II.

Ablakfelújítás –  Hogyan válassza ki a megfelelő nyílászárókat otthonába? II.

A megfelelő nyílászáró kiválasztásához több szempontot is érdemes figyelembe venni. Fontos az ablak, ajtó funkciója, mérete, elhelyezkedése, stílusa, a hang- és hőszigetelő képessége vagy a gyártó által vállalt garancia. A cikk első részét itt találja meg.

Milyen legyen az ablak hőszigetelése?

Ha a fűtésszámlánk, a komfortfokozatunk és a klímavédelem szempontjait vesszük figyelembe, akkor a nyílászárók egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelés. A légkamrás ablakok esetében a szigetelésről az ablakrétegek között található levegőrétegek gondoskodnak. Minél több a szigetelőréteg, annál jobb a szigetelés, viszont annál nehezebb is lesz nyílászárónk. És persze az sem mindegy, hogy az ablakkeretnek, illetve a profilnak milyen hőátbocsátási értéke van!

Nagyon széles a választék, ám mielőtt letennénk a voksunkat a legmasszívabb, legjobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üveg mellett, mérjük fel, hogy milyen energetikai besorolása és statikai állapota van az épületnek, ahová be akarjuk építeni a nyílászárókat.

Ha van egy jó statikai állapotú, kiváló energetikai besorolású, akár passzív házunk, akkor érdemes a drágább, maximális hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező, masszív nyílászáró mellett dönteni. Ha azonban F, G, H, I besorolású épületünk van, nem éri meg a drága, hermetikusan záró ablak, ajtó beépítése, hiszen a födémen, a falakon vagy a padlón keresztül elveszítjük a drága hőenergiát. Ez utóbbi esetben érdemes redőnyben, házszigetelésben gondolkozni.

A hőszigetelés mellett természetesen fontos szempont a nyílászáró hangszigetelési tulajdonsága, betörésvédelmi adottsága, átláthatósága.

Mennyire megbízható a cég? Mennyi a garancia?

Mielőtt megrendelnénk a nyílászárókat, érdemes megvizsgálni a kivitelező cég hátterét. Az internet korában szerencsére ezeket az infókat néhány kattintással meg tudjuk szerezni: mennyi ideje üzemel a forgalmazó, gyártó cég? Milyen felhasználói visszajelzéseket kapott? Lekérdezhető, megbízható cégről van-e szó?

Ha egy vállalkozó gyanúsan olcsón, gyorsan elvégzett munkára ad ajánlatot, kezdjünk gyanakodni. Lehet, hogy egy stabil, megbízható cég 10–15 %-kal drágábban adja a terméket és a szolgáltatást, de nem fog lelépni egy jól-rosszul elvégzett munka után.

Azt is vizsgáljuk meg, hogy mennyi garanciát ad az adott cég? A szavatossági idő és a garancia nem szinonimák! A garancia általában rövidebb időre vonatkozik (2–3 év), a szavatosság ennél hosszabb idő (pl. 10 év). Nézzük meg alaposan, mi áll a szerződésben, ne ugorjuk át az apróbetűs részeket sem!

Ebből is láthatjuk, hogy a megfelelő nyílászáró kiválasztása azzal kezdődik, hogy megbízható céget keresünk, amelyik a méretezéstől kezdve ott van velünk, végigkíséri a gyártási, beszerelési folyamatot és nem hagy cserben a garanciális javítások esetében sem.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.