Hőségben is takarékosan – tippek a barátságosabb villanyszámláért

Ablakfelújítás – tippek a barátságosabb villanyszámláért

A nyári kánikulában – elsősorban az elektromos hűtőberendezések miatt – bizony előfordul, hogy jelentősen megugrik a villanyszámla. Nem kell ennek így lennie, kis odafigyeléssel megoldható, hogy a téli takarékosság gyümölcsét ne nyáron kelljen elkölteni. Ha a következő néhány tanácsot betartjuk, nem kell attól tartani, hogy elszáll a rezsiköltségünk otthon.

Nem kell fagy

Bár jólesik, de nincs szükség extrém hidegre nyáron sem. Az élelmiszereknek ilyenkor is elég, ha a szokott 6–7 fokos hűtőbe kerülnek. Hiába van ennél hidegebb, az már nem növeli az ételek szavatosságát. Ha erre a hőtartományra állítjuk be a hűtőt, évente akár 6–7 ezer forintot is a zsebünkben tartunk.

Ugyanígy: a lefagyott, jeges hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért érdemes rendszeresen leolvasztani a készüléket. Fontos, hogy hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

Egy rendbetett hűtő nem csak kevésbé jegesedik, amivel energiát veszítünk, de könnyebb is benne megtalálni a keresett élelmet. És minél kevesebb ideig van nyitva az ajtaja, annál több áramot spórolunk. A beáramló meleg levegő nem segíti a takarékosságot.

A spórolós légkondi

Kevesen ismerték fel a tényt, hogy a házak, lakások szigetelése nemcsak a téli hideg ellen véd, hanem a nyári kánikula idején is hatásos. Nyáron, a megfelelő árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett az ilyen szigetelés akár 5–7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegője, de a szerkezet is könnyebben lehűl valamelyest.

A tűző nap ellen a legjobb védekezés, ha minél jobban elsötétítjük otthonunkat. Erre a legegyszerűbb megoldás a redőny, illetve a spaletta, de ezek hiányában jó megoldás lehet a sötétítő függöny is. Bár a ventilátor nem hűti le a levegőt, de a keringetés miatt javul komfortérzetünk.

Persze ha van légkondicionálónk, szükség esetén természetesen kapcsoljuk be, de a kívánt hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. Figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületeink.

Ha további tippekre kíváncsi, érdemes facebookos oldalamon is szétnéznie